PPEM solicită retragerea proiectului de Lege privind statutul municipiului Chişinău

Partidul Popular European din Moldova solicită retragerea de urgenţă de pe agenda parlamentară a proiectului de Lege privind statul municipiului Chişinău, înaintat de către deputaţii liberali. Membrii PPEM consideră că proiectul este unul anticonstituţional, iar prin aprobarea lui se urmăreşte instituirea unui sistem autocratic în municipiul Chişinău, transmite IPN.

Într-o conferinţă de presă, reprezentanţii formaţiunii au declarat că proiectul de Lege privind modificarea statului municipiului Chişinău este axat doar pe preluarea atribuţiilor şi competenţelor de la Consiliul municipal Chişinău şi oferirea lor primarului general.

Consilierul municipal din partea fracţiunii PPEM, Veaceslav Bulat, a declarat că adoptarea proiectului va amplifica conflictul dintre primarul general şi CMC. „Prin proiectul de lege care se înaintează se încearcă crearea unei enclave juridice şi municipiului Chişinău îi va atribuit un fel de statut de autonomie juridică, în care să conducă singur primarul”, a subliniat consilierul.

Veaceslav Bulat a declarat că proiectul ştirbeşte din autoritatea Consiliului şi restrânge competenţele consilierilor de a înainta proiecte de decizie. În opinia sa, proiectul îl abilitează pe primarul general cu un şir de atribuţii care i-ar oferi puteri nelimitate în municipiu. Potrivit lui, proiectul propus de PL stabileşte că primarul poate numi toţi şefii de direcţie şi ai întreprinderilor municipale, chiar dacă acestea sunt constituite de CMC. La fel, primarului îi este atribuită funcţia de a înlocui viceprimarii oraşului.

Totodată, membrii fracţiunii consideră că proiectul de lege contravine cu prevederile ce se conţin în Carta europeană a autonomiei locale, prin faptul că abilitează o structură executivă cu împuternici caracteristice unei autorităţi reprezentative. De altfel, reprezentanţii PPEM sunt de părerea că prevederile din proiect contravin şi normelor constituţionale, întrucât încalcă dreptul de separare a puterilor.

La rândul său, deputatul din grupul lui Iurie Leancă, Eugen Carpov consideră acest proiect de lege ar agrava situaţia de criză în care se află la etapa actuală Consiliul municipal Chişinău şi Primăria. Acesta consideră că proiectul ar trebui să fie supus unor dezbateri publice cu participarea largă a societăţii civile şi locuitorii municipiului. Totodată, acesta consideră că în procesul audierilor trebuie să fie implicate structurile specializate, iar textul final al proiectului legii trebui să fie expertizat la nivel internaţional.

Anterior şi consilierii municipali din partea fracţiunii socialiştilor au declarat că prin acest proiect se urmăreşte limitarea atribuţiilor consilierilor municipali şi atribuirea lor primarului general.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.