Din cauza legislaţiei permisive şi a implicării companiilor din jurisdicţii off-shore, se reduce eficienţa utilizării resurselor publice, este stimulată corupţia şi sunt promovate interesele unor grupuri în domeniile achiziţiilor publice, privatizare, concesiuni şi a parteneriatelor publice private. De această părere sunt reprezentanţii Partidului Popular European din Moldova, care vor înainta amendamente la patru legi cu scopul de a „de-off-shorizarea” sectorului public, transmite IPN.
Iurie Leancă, preşedintele PPEM, a declarat într-o conferinţă de presă că prin această iniţiativă, formaţiunea îşi propune interdicţia participării întreprinderilor off-shore în contractarea de bunuri, lucrări şi servicii de interes public. „Totodată noi ne propunem să îmbunătăţim legislaţia care va permite colectarea datelor complete privind beneficiarii efectivi şi structura de control a participanţilor la contracte de achiziţii publice, parteneriat public, privatizări şi concesiuni. Astfel, amendamentele respective vor stabili un mecanism de evaluare obiectivă a întreprinderilor care provin din off-shoruri”, a spus politicianul.
Potrivit expertului Iulian Rusu, prezent la conferinţă de presă, interdicţia participării întreprinderilor din jurisdicţii off-shore este dictată şi de angajamentele internaţionale pe care şi le-a asumat Republica Moldova prin Acordul de Asociere.
PPEM urmează să prezinte amendamentele în cadrul Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, iar ulterior să fie supuse votului în cadrul şedinţelor plenare ale Parlamentului Republicii Moldova.