PPE: Guvernul adoptă prea timid actele prevăzute în Foaia de parcurs

Guvernul a început prea timid să adopte actele legislative necesare prevăzute în Foaia de parcurs în vederea implementării Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Aceasta este concluzia delegaţiei Partidului Popular European (PPE), care s-a aflat cu o vizită de lucru de două zile la Chişinău în perioada 23-24 mai. Şeful delegaţiei, europarlamentarul român, Siegfried Mureşan, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă la IPN că pentru ca acest Guvern să poată fi numit pro-european trebuie să legifereze toate angajamentele din Foaia de parcurs, dar şi să le implementeze.

Potrivit şefului delegaţiei, scopul vizitei a fost de a evalua situaţia politică, activitatea Guvernului şi starea partidelor de centru-dreapta de pe eşichierul politic din Republica Moldova. „Noi considerăm că Acordul de Asociere existent semnat, ratificat între Uniunea Europeană şi Republica Moldova este cel mai important mijloc de apropiere al Moldovei de UE, de aceea, prioritatea absolută a Guvernului trebuie să fie implementarea acestui Acord”, a declarat Siegfried Mureşan.

În opinia europarlamentarului, Guvernul poate afla care sunt măsurile de reformă administrativă, economică de care Republica Moldova are nevoie doar uitându-se în Acordul de Asociere. Potrivit lui, acest Acord a fost negociat şi decis de comun acord de către Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

Oficialul a menţionat că, la fel ca şi România, Republica Moldova are cea mai mare nevoie de ajutorul partenerilor externi pe domeniile combaterii corupţiei, construirii statutului de drept şi justiţiei funcţionale. „Convingerea mea este că cei care vor crea locuri de muncă, care vor investi în Republica Moldova în următorii ani şi care vor contribui la prosperitatea cetăţenilor Moldovei vor fi tocmai companiile din interiorul UE”, a declarat europarlamentarul. În opinia sa, pentru aceasta este nevoie de un cadrul legislativ funcţional, de un sistem de impozitare transparent şi de o economie competitivă.

În ceea ce priveşte furtul din sistemul bancar, europarlamentarul a menţionat că cetăţenii Republicii Moldova au dreptul să cunoască ce s-a întâmplat de fapt. În opinia lui, prejudiciul trebuie recuperat până la ultimul cent şi traşi la răspundere cei ce se fac vinovaţi de aceste fapte. De asemenea, trebuie redobândită încrederea în sistemul bancar şi sporită supravegherea Băncii Naţionale a Moldovei.

Potrivit lui Siegfried Mureşan, din cadrul delegaţiei care a vizitat Republica Moldova fac parte 19 reprezentanţi ai partidelor-membre ale PPE din diferite ţări ale Uniunii Europene. În cadrul întrevederii, oficialii europeni s-au întâlnit cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cu membri ai corpului diplomatic. De asemenea, politicienii s-au întâlnit cu reprezentanţi din Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Popular European din Moldova, Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr. De asemenea, delegaţia a avut o întrevedere şi cu reprezentanţii societăţii civile.

  • siegfried muresan despre guvern.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.