Partidul Liberal Democrat din Moldova va participa în continuare la consultările privind constituirea majorităţii parlamentare şi desemnarea noului guvern în baza condiţiilor înaintate de Consiliul Politic Naţional al formaţiunii, în cadrul şedinţei sale din 13 decembrie 2015. Declaraţia a fost făcută de deputatul PLDM, Iurie Ţap, după şedinţa extinsă a Biroului Permanent Central al partidului, desfăşurată vineri, 8 ianuarie 2016, transmite IPN.
Potrivit lui Iurie Ţap, şedinţa anunţată a Consiliul Politic Naţional al partidului nu a avut loc din lipsă de cvorum, de aceea s-a desfăşurat şedinţa extinsă a Biroului Permanent Central.
Deputatul PLDM a anunţat că partidul este pentru continuarea discuţiilor privind crearea unei majorităţi parlamentare care să fie bazată pe reforme sistemice, profunde şi durabile, care ar putea schimba starea de lucruri în Republica Moldova. „Discuţiile vor continua în baza deciziei Consiliului Politic Naţional care a fost luată pe data de 13 decembrie 2015. Trebuie să discutăm ce trebuie să se întâmple în Republica Moldova, ce trebuie să facem pentru a schimba starea de lucruri”, a declarat Iurie Ţap.
De asemnea, Iurie Ţap a declarat că în cadrul şedinţei Biroului nu s-a discutat la nivel oficial despre eventuale plecări din rândurile partidului şi fracţiunii parlamentare PLDM.
După şedinţa din 13 decembrie a CPN al PLDM, liderul interimar al formaţiunii, Valeriu Streleţ, a formulat pentru presă obiectivele în baza cărora PLDM îşi declară disponibilitatea de participa la negocieri, inclusiv: „scoaterea instituţiilor independente din captivitatea politică şi partinică, urmărind inclusiv obiectivul demisiei, până la învestirea Guvernului, a conducerii celor mai odioase instituţii care au vina de admitere a furtului miliardului. Un prim-ministru care să nu aibă apartenenţă de partid, cu un mandat de liberate şi responsabilitate în acţiune, care să nu fie încorsetat de prevederi ilegale ale diferitor forme de acorduri de coaliţie. Şi, desigur, resetarea guvernării şi promovarea unei noi atitudini faţă de actul guvernării în sine”, a spus atunci Valeriu Streleţ..
Ulterior, confruntările dintre PLDM şi PDM s-au axat în principal pe dreptul de a desemna candidatura primului ministru, pe care şi-l adjudecă ambele formaţiuni.