Poziția companiilor petroliere privind inițiativa legislativă a deputatului Oleinic

Adoptarea proiectului propus de deputatul Alexandru Oleinic – privind stabilirea normelor generale de calculare și aplicare a prețurilor la principalele produse petroliere – va influența în mod negativ activitatea economică a companiilor petroliere, inclusiv importul produselor petroliere principale. Va denatura mediul concurențial pe piața internă, dar și va cauza înrăutățirea condițiilor de muncă. Este reacția companiilor petroliere, membre ale Asociației Investitorilor Străini. Într-o scrisoare adresată autorului inițiativei, Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe și Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, semnatarii menționează că, dacă proiectul va fi aprobat, importul produselor petroliere principale va scădea considerabil, punând siguranța petrolieră a Republicii Moldova în pericol de insuficiență de aceste produse, transmite IPN.

Companiile petroliere subliniază că proiectul nu reflectă toți factorii care în mod practic ar trebui să determine prețul de vânzare cu amănuntul al principalelor produse petroliere și al gazului lichefiat.
„Mai mult decât atât, în perioada aprilie-septembrie a fiecărui an, se constată deficit al gazului lichefiat.  Astfel, pentru asigurarea cantităților necesare în Republica Moldova, acest produs se achiziționează din Federația Rusă, care vinde gazul lichefiat la prețuri fixe, neutilizând cotațiile. Astfel, pot fi situații când prețul de achiziție a gazului lichefiat poate depăși semnificativ valoarea cotației Argus DAF Brest, prevăzută în proiectul de lege. În asemenea condițiim importul acestui produs și comercializarea lui ulterioară cu amănuntul pe piața Republicii Moldova devine ineficientă și poate să aducă la deficit al gazului lichefiat în Moldova”, se arată în scrisoare.

Petroliștii susține că prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a principalelor produse petroliere nu pot fi determinate separat pentru fiecare lot de produs importat, întrucât companiile vor fi nevoite să calculeze un preț maxim de fiecare dată când efectuează orice procedură de import al acestor produse, indiferent de cantitatea acesteia. Or, în practică companiile petroliere pot efectua circa o sută de intrări respective, ceea ce este imposibil de implementat în practică.

„În caz de implementare, companiile petroliere vor fi nevoite să diminueze/sisteze activitatea în Republica Moldova. În ceea ce ține de importul PPP (în general), odată ce Proiectul va fi aprobat, importul principalelor produse petroliere va scădea considerabil, punând siguranța petrolieră a Republicii Moldova în pericol de insuficiență a produselor petroliere”, se mai spune în scrisoare.

Companiile își exprimă interesul și disponibilitatea de a fi implicate activ, inclusiv a acorda suportul în procesul de elaborare și implementare a amendamentelor la Proiect și a legislației secundare relevante.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.