Președintele Republicii Moldova, în calitatea sa de comandant suprem, se supune Parlamentului și trebuie să coopereze și cu Guvernul. Despre aceasta a vorbit vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice și Politice din cadrul Academiei de Științe, Victor Juc, în cadrul emisiunii „Fabrika”, la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.
Constituția Republicii Moldova prevede cooperarea dintre Guvern, pe de o parte, și președinte, pe de altă parte, în calitatea sa de comandant suprem al forțelor armate. „Dacă s-ar modifica Legea cu privire la apărarea națională, atunci s-ar transfera aceste atribuții de la comandantul suprem la Guvern. Prin urmare, poziția comandantului suprem în ierarhia sectorului național de securitate și apărare nu este atât de bine formulată în legislația națională, iar oamenii de la președinție într-o anumită măsură speculează, probabil, din necunoaștere”, spune Victor Juc.
Deputatul democrat Sergiu Sârbu susține că Republica Moldova are acorduri internaționale privind participarea la exerciții militare și totodată în țară se creează blocaje instituționale care îngreunează participarea militarilor moldoveni la ele. „Pentru a evita un astfel de blocaj instituțional suntem nevoiți să intervenim în legislație”, spune deputatul.
Luni, 11 septembrie, PDM a anunțat că o parte din prerogativele președintelui ce țin de participările la exerciții militare, misiuni de menținere a păcii în afara granițelor țării cu alte armate ar putea trece de la președinte către Parlament și Guvern. Potrivit democraților, urmează să fie identificate soluţii legale pentru ca plecarea militarilor în diferite misiuni, aplicaţii şi exerciţii împreună cu partenerii externi să nu mai depindă de instituţia prezidenţială. Modificările legislative respective ar putea fi făcute într-o şedinţă specială a legislativului.