Povara asupra afacerilor ar putea fi ușurată cu aproximativ jumătate de miliard de lei anual, măsuri

Povara asupra afacerilor ar putea fi ușurată cu aproximativ jumătate de miliard de lei anual în urma implementării unui set de măsuri în domeniul fiscal, vamal și controlului de stat a activității de antreprenor. Pachetul de simplificare și reducere a birocrației în respectivele domenii a fost prezentat în cadrul unei conferințe de presă de viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al dezvoltării economice și digitalizării, și ministra finanțelor, Veronica Sirețeanu, transmite IPN.

Pachetul prevede anularea registrului mașinii de casă şi control/imprimantei fiscale (Registrul MCC/IF). Această măsură se va aplica celor care își vor conecta aparatele de casă la Sistemul de Monitorizare Electronică a Vânzărilor, care este deja funcțional și la care sau conectat circa 20 mii de aparate de casă din 60 de mii.

Este revizuită procedura de aplicare a scutirii TVA aferente importului în cazul comerțului. Va fi evitată tratarea returului din străinătate ca și import și se va evita achitarea TVA, fiind reduse costurile pentru afaceri cu implicarea comerțului electronic. Antreprenorii vor putea face comerț online în afara țării mai simplu și mai ieftin. Se majorează suma considerată restanță în scopuri fiscale de la 100 la 500 de lei. Această măsură vine să reducă numărul de cazuri în care penalitățile pot fi aplicate pentru încălcări neînsemnate.

Serviciul Vamal va digitaliza declararea bunurilor introduse şi scoase de pe teritoriul țării prin intermediul trimiterilor poștale internaționale sau bagajului neînsoțit. Soluția tehnică a fost deja elaborată și va fi pusă curând în funcțiune. Această măsură ar urma să aducă beneficii pentru cetățeni și agenți economici prin reducerea costurilor administrative, diminuarea timpului de prelucrare a operațiunilor de import-export prin colete poștale, simplificarea procedurilor vamale pentru astfel de bunuri. În anul 2022, circa 7 mii de persoane au prezentat declarații vamale de acest gen. În total au fost depuse peste 25 mii declarații.

Se va permite includerea produselor petroliere și GPL în lista produselor admise pentru regimul de antrepozit vamal, în vederea facilitării operării bazelor petroliere și terminalelor de gaz în calitate de centre de tranzit pentru operațiuni de import-export, stocare, încărcare, descărcare a produselor petroliere și gaz petrolier lichefiat.

În domeniul controlului de stat al activității de antreprenor, urmează să se reducă în jumătate valoarea minimă a obligației fiscale sau vamale care pot fi contestate în consiliul de soluționare a disputelor în cadrul Serviciului Fiscal și Serviciului Vamal: de la 500 de mii de lei la 250 de mii de lei pentru agenți economici și de la 250 de mii de lei la 125 de mii pentru cetățeni. Totodată, se propune ca majoritatea în consilii să fie reprezentată de asociațiile de afaceri. În 2022, au fost doar două contestații în Consiliul de Dispute. Pe de altă parte, în instanțe pe rol sunt circa 700 de cazuri doar împotriva Serviciului Fiscal.

Modificările legislative au fost elaborate de Ministerul Finanțelor și de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării în colaborare cu Consiliul Economic pe lângă prim-ministru și cu susținerea Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și GIZ. Pachet de reforme va fi pus pe masa deputaților pentru a fi votat la reluarea activității Parlamentului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE