Potenţialul electoral dictează atitudinea faţă de sistemul electoral, Aurelia Peru-Balan

Poziţiile partidelor politice faţă de modurile de scrutin sunt dictate, în principal, de interesele electorale şi de potențialul lor în fiecare tip de sistem electoral, a declarat pentru IPN doctorul în ştiinţe politice Aurelia Peru-Balan, conferențiar universitar.

Din perspectiva comunicării politice și a prezenței în spațiul mediatic, prin promovarea votului uninominal PDM își face imagine, PR politic ca management al unei probleme actuale din sistemul politic moldovenesc: responsabilizarea aleșilor poporului. Spoturile publicitare au împânzit spațiul audiovizual. Nici televiziunea publică nu conștientizează că favorizează un actor politic prin promovarea respectivei publicități, care nu este una socială ci politică, afirmă Aurelia Peru-Balan.

Unul din motivele determinante pentru care PDM vrea vot uninominal reiese din poziționarea eșuată a partidului în sondajele de opinie, menționează experta. PDM este un partid care nu se bucură de credibilitate în mediul electoral, în pofida faptului că, la ora actuală, el este gestionarul resurselor administrative. Dacă lucrurile aveau altă tendință, Marian Lupu, ex-președintele formațiunii, nu ar fi fost retras din cursa prezidențială. Gestul a fost o confirmare a rateului electoral al partidului, dar nu a suportului unui candidat pro-european. Ținând cont de numărul de consilieri locali pe care îi are şi de „abilitatea” cu care partidul își racolează membri din diferite zone doctrinare, Aurelia Peru-Balan consideră că PDM își va construi uşor o fracţiune parlamentară în forul legislativ. O ipoteză care nu poate fi exclusă este intenția de a asigura prezența celor din stânga Nistrului, din Găgăuzia, Taraclia, regiuni cu minorități etnice în legislativ.

Potrivit Aureliei Peru-Balan, principalul motiv pentru care PSRM nu susţine ideea de uninominal este acela că partidul care a „dat naștere unui președinte de țară”, are suficientă susținere electorală și a devenit un brand politic. Pentru partidul cu șanse reale de a deveni partid majoritar în Parlament este firesc să pledeze pentru actualul sistem proporțional.

În cazul Partidului Acţiune şi Solidaritate,  popularitatea partidului, apărut într-un context de așteptare a alternativei la guvernare, se inspiră mai mult din popularitatea liderului și nu viceversa. În urma scrutinului prezidențial din 2016 această formațiune a căpătat un grad anumit de autoritate populară. Acesta a devenit un brand politic pe piața politică. Conform sondajelor, PAS ar fi printre formațiunile validate într-un scrutin parlamentar apropiat. Or, în cazul votului uninominal, Aurelia Peru-Balan nu crede că mulți membri ai partidului ar deveni deputaţi aleşi în circumscripții.

Conferențiarul universitar menționează că PDLM se pronunță împotrivă sistemului uninominal din respectul față de teoria științifică. Sistemele proporţionale asigură emergenţa unui sistem democratic cu o mai largă implicare a diferitelor grupuri sociale în dezbaterea şi decizia politică, pe care Lijphart l-a denumit „democraţie consociativă”. Așa sau altminteri, șansele formațiunii de a reveni în Parlament în următorul scrutin sunt mici deoarece partidul nu mai are un în frunte un lider carismatic. Sistemul mixt pentru care a pledat PLDM în 2010 presupunea alte reguli de joc, dar chiar și în cazul sistemului mixt, mecanismul votului proporțional poate fi dominant.

Aurelia Peru-Balan afirmă că necesitatea reformării sistemului electoral este dictată de diminuarea influenței morale a politicienilor, a încrederii cetățenilor față de instituțiile puterii, față de partidele politice și față de liderii acestora. Doctorul în ştiinţe politice spune că, teoretic, mecanismul uninominal de scrutin favorizează sistemul bipartidist, pe care mizează Partidul Democrat. Chiar și migrația politică a celor 14 ex-comuniști, „promotori ai doctrinei social-democrate” confirmă această ipoteză.

Teoria științei politice demonstrează că votul uninominal poate asigura stabilitatea politică și guvernarea monocoloră. Totodată șanse mai mari de a deține mandate de deputat au cei care au afaceri sau relații profitabile cu statul. Scrutinul uninominal prin costurile substanţiale pe care le implică conduce la recrutarea de candidaţi din mediul de afaceri. Din acest motiv, în Parlament ar ajunge mulţi oameni de afaceri şi mai puţini oameni competenţi în procesul legislativ în mai toate domeniile, cele mai grave situaţii fiind în domeniul de politici sociale: învăţământ, sănătate și  mass-media, subliniază Aurelia Peru-Balan.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.