Postul de control dislocat la podul peste Nistru, lângă Vadul lui Vodă, este reamenajat

Lucrările de reamenajare a postului nr.9/drept, trilateral, al Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii, dislocat la podul peste râul Nistru, în preajma localității Vadul lui Vodă, au început în conformitate cu decizia Comisiei Unificate de Control. De pe carosabil vor eliminate toate obstacole artificiale şi va deblocat segmentul de drum Coşnita – Bălăbăneşti – Dubăsarii Vechi, care nu este funcțional de 29 ani, precum şi intersecția drumului Chişinău – Vadul lui Vodă, precizează un comunicat de presă al Biroului politici de reintegrare, citat de IPN.

Reamenajarea se va desfăşura etapizat, până la sfârșitul acestui an, şi va include reamplasarea infrastructurii postului, în special a blocurilor de beton, mașinii blindate (TAB), modulului pentru efectiv (locurile de serviciu şi obiectele auxiliare), în conformitate cu planul elaborat de comandamentul militar întrunit al forţelor mixte de pacificare, aprobat de Comisia Unificată de Control. Într-o etapă ulterioară, lucrările se vor axa pe instalarea sistemului de alimentare cu energie electrică, dotarea cu utilaj și mobilier nou, contribuind la îmbunătăţirea condiţiilor de serviciu a pacificatorilor.

Lucrări similare sunt preconizate şi la postul nr.9/stâng, care va fi evacuat de pe carosabil şi nu va mai împiedica circulația.

Postul forţelor mixte de menţinere a păcii dislocat la podul peste râul Nistru, în preajma localității Vadul lui Vodă, este locul unde s-a înregistrat incidentul tragic soldat cu moartea locuitorului satului Pârâta, Vadim Pisari, la 1 ianuarie 2012, care a decedat după ce în el a tras un pacificator rus. Moartea lui Vadim Pisari a stârnit un val de proteste și a readus în discuție, în spațiul public al Republicii Moldova, legitimitatea prezenței soldaților ruși în regiune. Vadim Pisari avea 19 ani. Federația Rusă a fost condamnată la CEDO și, prin decizia din 21 aprilie 2015, a fost obligată să plătească familiei lui Vadim Pisari despăgubiri de 35 de mii de euro, sub forma prejudiciului moral, și 5 580 de euro, costuri și cheltuieli pentru asistența juridică. Mai mulți experți în studii de securitate au propus înlocuirea misiunii militare de menținere a păcii cu una civilă a OSCE.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.