Posesorii de mașini din stânga Nistrului vor primi plăcuțe pentru traficul internațional

Posesorii de mașini din regiunea transnistreană vor primi plăcuțe neutre și vor fi admiși în traficul internațional începând cu 1 septembrie 2018. Acordul a fost semnat marți, 24 aprilie, la Bender, de către negociatorii șefi din partea Chișinăului și Tiraspolului, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, mijloacele de transport vor avea plăcuțe auto neutre, cu numere de înmatriculare format din trei litere și trei cifre, și un pașaport tehnic conform cerințelor Convenției de la Viena privind circulația internațională. Decizia vizează doar persoanele fizice.

Reînregistrarea autovehiculelor transnistrene se va face la cerere, în două oficii din orașele Tiraspol și Râbnița, care vor fi create cu asistența Misiunii OSCE în Republica Moldova. Un autovehicul nu va putea avea în același timp un număr neutru și unul transnistrean. Locuitorii din stânga Nistrului care vor decide să-și păstreze numărul transnistrean vor putea călători cu mijloacele de transport respective doar pe teritoriul Republicii Moldova.

Misiunea OSCE la Chișinău precizează într-un comunicat de presă că implementarea acestui acord va aduce beneficii oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului și va avansa procesul de reglementare transnistreană. Șeful Misiunii OSCE în Moldova, ambasadorul Michael Scanlan a lăudat liderismul și colaborarea demonstrate de către părți. „Abordarea constructivă a negocierilor între părți și implicarea personală a conducerii moldovenești și transnistrene au făcut ca acest progres sa fie posibil. Este o istorie de succes atât pentru Chișinău, cât și pentru Tiraspol”, a declarat oficialul.

Acordul privind plăcuțele de înmatriculare, împreună cu celelalte două angajamente restante din Protocolul 5+2 de la Viena și cinci acorduri semnate de către părți în noiembrie 2017, constituie „pachetul din opt puncte” – priorități identificate de către părți în primăvara 2017.

De la începutul anului 2018, părțile au implementat trei din cele cinci acorduri semnate în luna noiembrie 2017. Acestea se referă la deschiderea podului Gura Bâcului-Bîcioc, inițierea apostilării diplomelor universității transnistrene de către Moldova și asigurarea funcționării școlilor cu predare în grafia latină. Acordurile semnate cu privire la asigurarea accesului fermierilor moldoveni la terenurile lor din raionul Dubăsari, precum și reîntregirea piețelor de telecomunicații sunt în proces de implementare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.