Poroşenko: Ucraina este pregătită să semneze partea economică a Acordului de Asociere

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a spus, la ceremonia de inaugurare, că este pregătit să semneze partea economică a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. „Nu avem voie să tărăgănăm această decizie. Am finalizat prima etapă pentru abolirea regimului de vize, suntem pregătiţi să o finalizăm şi pe a doua. Ucrainenii vor călători în Uniunea Europeană fără vize în 2015. Nimeni nu are dreptul veto asupra alegerii Ucrainei privind parcursul european”, a declarat preşedintele, citat de IPN.

Petro Poroshenko şi-a început discursul cu: „Slavă, Ucrainei!” „Dictatura a vrut să priveze Ucraina de perspective. Poporul s-a ridicat şi ţara a devenit alta. A sosit timpul schimbărilor. Avem nevoie de pace şi unitate. În numele adevărului au murit eroi la Kiev, soldaţii în Donbas. Acced în funcţia de preşedinte pentru a păstra şi a întări unitatea ţării şi să asigur pacea îndelungată. Ştiu, pacea este cel mai important lucru spre care tinde poporul. Eu nu vreau război, nu vreau răzbunare”, a subliniat Petro Poroshenko.

Discursul de inaugurare în funcţie a fost rostit în mare parte în limba ucraineană, însă Petro Poroshenko a adresat şi un mesaj pentru cei din Donbas, în limba rusă. „Dragi fraţi şi surori, nu o să vă lăsăm la nevoie. Alegerile prezidenţiale au pus cruce pe mitul puterii neligitime de la Kiev. Puterea Ianukovici a trădat Donbasul. A guvernat 17 ani, iar acum finanţează teroriştii. El este responsabil de lacrimile mamelor, refugiaţilor. Am să vin la voi cu pace, cu intenţia de a nu diviza ucrainenii în „drepţi” şi „mai puţin drepţi”, cu un program de perspectivă. Nu vom vorbi cu bandiţii. Şi suntem pregătiţi să desfăşurăm alegeri anticipate în Donbas”, a spus noul preşedinte al Ucrainei.

Acesta s-a referit şi la problema Crimeii. „ Nu poate exista un compromis privind Crimeea. Crimeea a fost, este şi va fi a Ucrainei. Despre aceasta i-am spus, aseară,  conducerii Federaţiei Ruse. Ucraina va fi un stat unitar”, a mai spus preşedintele ucrainean.

Petro Poroshenko a subliniat că singura limbă oficială a Ucrainei va fi limba ucraineană. Preşedintele şi-a încheiat discursul cu lacrimi în ochi, iar sala l-a aplaudat îndelung, în picioare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.