Populaţia susţine dubla cetăţenie pentru funcţionarii publici
Numărul celor care cred că persoanele cu dublă cetăţenie pot ocupa funcţii publice este mai mare decât al celor care sunt împotrivă, arată datele Barometrului de Opinie Publică.
Potrivit rezultatelor BOP, 42,4% din respondenţi sunt de acord ca cetăţenii R. Moldova care au şi cetăţenia altui stat să ocupe funcţii publice. Împotrivă s-au declarat ceva mai puţin de 30% din participanţii la sondaj.
Peste 70% au apreciat drept pozitiv faptul că legislaţia permite dubla cetăţenie, în timp ce 9,3% consideră aceasta drept negativ.
Parlamentul a aprobat în anul 2003 posibilitatea deţinerii dublei cetăţenii. La 11 octombrie curent, a anulat în primă lectură, prin votul deputaţilor comunişti dreptul persoanelor cu dublă cetăţenie de a ocupa anumite funcţii în stat. Potrivit proiectului, persoanele cu dublă cetăţenie nu vor putea să îndeplinească următoarele funcţii: preşedinte al R. Moldova, membru al Guvernului, deputat în Parlament, poliţist, membru al Comisiei Electorale Centrale, al Curţii de Conturi, judecător, inclusiv la Curtea Constituţională, membru al Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale, avocat parlamentar, lucrător vamal, etc. La discutarea proiectului în lectura a doua s-a propus ca în această listă să fie incluşi primarii şi preşedinţii de raion, proiectul însă nu a fost adoptat încă.
Reprezentanţii mai multor formaţiuni politice, dar şi membri ai societăţii civile au criticat această iniţiativă.