Populaţia R. Moldova se vrea în UE, dar crede că atingerea acestui obiectiv este responsabilitatea guvernării
Circa 77 la sută din populaţia Moldovei se pronunţă în favoarea aderării la Uniunea Europeană, dar mai mult de jumătate consideră că informaţia pe care o deţin despre UE este insuficientă – arată studiul de evaluare a percepţiei publice privind procesul de integrare europenă şi implementare a Planului de acţiuni RM –UE. Raportul asupra cercetării a fost lansat la 23 mai de Fundaţia Eurasia şi Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) Viitorul, transmite Info-Prim Neo.
Beneficiile UE sunt percepute de cetăţenii Moldovei mai ales prin prosperitate economică (16,4%), pace (15,3%), libertatea de a călători, studia şi lucra (14,3%). 11,6% din respondenţi sunt de părerea că aderarea la UE înseamnă mai multe locuri de muncă , iar 9% văd în aderare un mijloc de a obţine un nivel de bunăstare mai înalt.
Eforturile Moldovei de a se integra în UE sunt zădărnicite, potrivit participanţilor la sondaj, de lipsa unei voinţe politice reale (27% dintre respondenţi cred aşa), insuficienţa resurselor financiare pentru realizarea obiectivelor planificate şi lipsa de capacităţi administrative în structurile administraţiei publice.
Circa 40% dinte persoanele chestionate au spus că nu sunt mulţumite de modul în care se implementează Planul de acţiuni RM – UE. Un procent mai mare - nu au putut să se pronunţe, dacă implementarea acestui document s-a reflectat cumva asupra vieţii lor.
Populaţia îşi protejează liderii şi nu-i sancţionează, a opinat în context sociologul Dan Dungaciu. În opinia lui, acesta se explică prin faptul că, deocamdată, cetăţenii RM nu percep integrarea europeană ca pe un proces care solicită implicarea fiecăruia. „Ei nu cred că integrarea europeană înseamnă reforme, eforturi de aliniere la unele standarde legislative, economice, de democraţie, că vor fi şi anumite costuri”, a subliniat sursa citată.
Igor Munteanu, director executiv al IDIS Viitorul, a spus că societăţii civile îi revine un rol mare în transformarea acestui ataşament general al populaţiei faţă de valorile europene în atitudine. Integrarea europeană nu este numai problema celor de la guvernare sau a câtorva ONG-uri, ci şi a altor categorii de cetăţeni ai Moldovei, a subliniat analistul.
Părerea acesta a împărtăşit-o şi Lilia Carasciuc, directorul Transparancy International – Moldova. Potrivit ei, e necesar ca fiecare să-şi pună întrebarea care este contribuţia sa la integrarea europeană şi să pledeze pentru o consolidare a societăţii.
Ion Dolea, masterand la Academia de Administrare Publică de pe lângă preşedintele RM, a relevat că transformarea ataşamentului cetăţenilor în atitudine şi implicarea constructivă se va obţine doar atunci, când publicul va fi informat concret despre UE, despre ce trebuie să facă, ce să aştepte.
Studiul s-a efectuat prin colectare de date la nivel naţional de către compania sociologică CBS –Axa şi completat printr-un şir de interviuri cu funcţionarii publici, experţi locali şi străini. USAID, Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională, precum şi alţi donatori, au acordat susţinere financiară.