În premieră în Republica Moldova, se realizează un studiu naţional privind consumul de sare în rândul populaţiei. Potrivit Ministerului Sănătăţii, rezultatele cercetării urmează a fi folosite la evaluarea politicii de sănătate adoptate în domeniul nutriţiei şi bolilor netransmisibile şi a tendinţelor privind starea de sănătate a populaţiei, transmite IPN.
Studiul include colectarea probelor de urină şi de sare de la peste 2 mii de persoane adulte. Participanţii sunt selectaţi aleatoriu din localităţile rurale şi urbane de către intervievatori, care sunt lucrători medicali cu experienţă în colectarea datelor la nivel de populaţie. În acest context, autorităţile îndeamnă populaţia să manifeste deschidere şi să contribuie la colectarea datelor.
Ministerul Sănătăţii menţionează că reducerea consumului de sare scade riscul de hipertensiune arterială şi conduce la evitarea a mii de decese de accident vascular cerebral, boli de inimă şi de rinichi. Bolile netransmisibile sunt cauza principală a dezabilităţii şi mortalităţii premature în Republica Moldova. Maladiile cardiovasculare şi cele de rinichi afectează circa 40% din populaţia adultă din ţară, iar tensiunea arterială crescută este unul din factorii de risc principali pentru aceste boli.
Studiul este realizat Centrul Naţional de Sănătate Publică, cu suportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare. Cercetarea urmează să se încheie la sfârşitul lunii august, iar după prelucrarea datelor, rezultatele vor fi făcute publice.