Populația este atenționață să fermenteze vinul doar în încăperi bine ventilate

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului atenționează producătorii de vin în condiții de casă că, în procesul fermentării mustului sau boștinei, în aer se elimină un volum mare de dioxid de carbon (CO2), care prezintă pericol pentru sănătate și viață.

CO2 nu are miros, se acumulează în concentrații nocive în stratul inferior al beciurilor, subsolurilor și altor încăperi închise în care se produce fermentarea, se spune comunicat de presă, citat de IPN.

CO2 poate provoca dureri de cap, grețuri, vomă, amețeală, tulburări de vedere. Când este în concentrație mare în aer, provoacă pierderea cunoștinței și poate duce la deces.

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului recomandă ca fermentarea să se facă doar în încăperi bine ventilate. Iar minorii, gravidele și persoanele în etate sau cele cu probleme de sănătate să nu acceadă în acel spațiu.

Concentrația de CO2 în spațiile unde are loc fermentarea poate fi măsurată cu ajutorul unei lumânări aprinse. Dacă lumânarea nu arde, persoana trebuie să părăsească imediat încăperea și să asigure ventilarea.

O persoană intoxicată cu dioxid de carbon poate fi salvată, dacă în primele minute de pierdere a cunoștinței este scoasă din mediul toxic.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.