Populația de maidanezi rămâne numeroasă în pofida programelor de sterilizare

Problema câinilor vagabonzi rămâne acută în municipiul Chișinău. Oamenii, practic în fiecare zi, se plâng că sunt atacați de animale. Șeful interimar al Regiei „Autosalubritate”, Eugeniu Axentiev, susține că muncitorii ridică patrupezii din stradă, atunci când există solicitări din partea cetățenilor. Dar pentru că sunt prea mulți și nu au unde îi duce, muncitorii eliberează câinii pe alte străzi. Eugeniu Axentiev consideră că problema nu va fi rezolvată atât timp cât nu există un azil la care să poată fi duse animalele, transmite IPN.

În cadrul ședinței Consiliului municipal Chișinău, Eugeniu Axentiev, a declarat că, de la începutul anului curent, angajații de la „Autosalubritate” au prins aproape trei mii de maidanezi. Peste o mie dintre aceștia au fost sterilizați și întorși în stradă. Centrul de sterilizare poate găzdui 250 de câini, dar deja acolo sunt peste 300 de animale. Programele de sterilizare nu a schimbat situația. Populația de maidanezi este în continuare foarte mare, estimativ 20 de mii de câini.

Eugeniu Axentiev a mai spus că un regulament aprobat, în septembrie, de fosta componență CMC, interzice capturarea câinilor fără mandat emis de noul serviciu creat în subordinea DGLCA. La fel, se cere o echipă din șase membri pentru a prinde animalul, lucru imposibil de asigurat. Eugeniu Axentiev a rugat ca decizia să fie revizuită.

Roman Trahman, șeful Centrului de sterilizare a câinilor, a remarcat că problema persistă pentru că timp de peste 20 de ani nu s-a întreprins nicio acțiune pentru soluționarea ei. El a recomandat consilierilor să identifice un teren pentru a adăposti câinii.

Ion Ciobanu, consilier PL, crede că ar fi necesar de construit câte un azil pentru fiecare sector, iar sterilizarea trebuie continuată.

Angajații de la „Autosalubritate” nu sunt echipați potrivit pentru a captura câinii, a remarcat activistul pentru drepturile animalelor, Karl Luganov. E nevoie de a schimba și modalitatea în care se face acest lucru, prin schimb de experiență cu servicii de prindere a animalelor din alte state. O organizație internațională și-a manifestat disponibilitatea să ne ajute la estimarea reală a populației de câini.

Singurul centru de sterilizare a câinilor vagabonzi în Chișinău a fost deschis la finele anului 2018. Investiția municipalității a fost de circa 400 de mii de lei.

  • Eugeniu Axentiev despre noul regulament
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.