Ponderea persoanelor care se simt în siguranță se propune să crească până la 50%, Strategie

Ponderea persoanelor care se simt în siguranță în Republica Moldova va crește de la 30% la 50%, potrivit Strategiei Naționale de Dezvoltare Moldova-2030. Aspectul de garantare a păcii și siguranței cetățeanului a lipsit în variantele precedente ale strategiei, fiind adăugat în toamna anului 2021, a precizat prim-ministrul Natalia Gavrilița în cadrul consultărilor publice ale Strategiei și agendei anticriză a Guvernului pentru 2022-2023, transmite IPN.

Obiectivul a fost inclus înainte de începere a războiului din Ucraina, iar după 24 februarie „necesitatea asigurării coeziunii sociale și sporirea capacităților de asigurare a ordinii publice au ieșit în evidență și mai mult”, a remarcat Natalia Gavrilița.

Premierul spune că documentul este centrat pe necesitățile omului care vrea să-și realizeze potențialul în Moldova. „Am făcut un lucru destul de mare pentru a aduce acțiunile din Strategia Națională cât mai aproape de programele bugetare, astfel ca în procesul de planificare strategică să putem aloca bani pentru anumite obiective prevăzute în Strategia Națională de Dezvoltare”, a adăugat șefa executivului.

Guvernul își propune să îmbunătățească și sănătatea populației. Dumitru Udrea, secretar general al Guvernului, a menționat că în Moldova speranța de viață este cu mult mai mică comparativ cu nivelul european spre care tinde țara. S-a propus ca până în anul 2030 speranța de viață să se crească de la circa 70 până la 72 de ani. A fost menționată și necesitatea unui sistem de protecție socială solid și incluziv. Autoritățile își propun și asigurarea unui mediu ambiant sănătos prin creșterea gradului de împădurire a țării.

Printre obiectivele Strategiei Naționale se mai regăsesc asigurarea unui sistem de justiție echitabil și incoruptibil, ridicarea nivelului de cultură și de dezvoltare personală.

Strategia Moldova-2030 este documentul național pe termen lung care descrie direcțiile de dezvoltare a țării și care adaptează prioritățile, obiectivele, indicatorii și țintele angajamentelor internaționale asumate de către Republica Moldova la contextul național.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.