Pentru a evita incendiile în perioada sărbătorilor de iarnă, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează oamenii să respecte regulile de instalare a pomului de Crăciun. Bradul trebuie să fie montat pe un suport stabil și sigur, nu trebuie să atingă podul și peretele, caloriferele și instalațiile electrice și cele de încălzit, transmite IPN.
Totodată, pompierii atenționează că decorațiunile electrice defecte pot duce la izbucnirea arderii. Pentru a evita producerea unui incendiu, este strict interzisă aprinderea lumânărilor pe brad, iar luminițele și ghirlandele electrice trebuie să fie stinse pe timp de noapte.
În același timp, IGSU recomandă ca focurile de artificii să fie procurate doar în magazine specializate, cu instrucțiunea de întrebuințare și certificatul de calitate. Pentru siguranța oamenilor, dar și a locuințelor acestora, aprinderea instalațiilor pirotehnice se permite doar în aer liber, în locuri sigure și depărtate de locuințe, parcări și clădiri. Utilizarea acestora de către minori este strict interzisă. Maturii sunt îndemnați să-și monitorizeze strict copiii, în special în perioada vacanței și să nu le permită jocul cu focul. Pentru a evita traumele, nu se permite de a purta articole pirotehnice în buzunare, de a tine focuri de artificii în mâini și de le a îndrepta în direcția în care se află oameni.
Pentru a evita incendiile în casele oamenilor, dar și intoxicațiile cu monoxid de carbon, este necesar ca sobele să fie verificate și utilizate în mod corespunzător. Cetățenii sunt rugați să stingă focul din sobă pe parcursul nopții, dar și să fie prudenți la utilizarea instalațiilor electrice de încălzit.
În cazul unor situații de risc, inclusiv incendii, cetățenii pot apela Serviciul 112.