Pompierii avertizează despre riscul sporit de incendii
Supraaglomerarea locaşelor sfinte şi mulţimea de lumânări aprinse fac din biserici în noaptea Învierii locuri de risc sporit de incendii. Angajaţii Departamentului Situaţii Excepţionale avertizează despre aceste pericole şi recomandă atenţie sporită din partea enoriaşilor şi a feţelor bisericeşti.
Conform investigărilor DSE, mai multe biserici nu sunt dotate cu a doua ieşire de rezervă, astfel că, în cazul unui incendiu, evacuarea rapidă a persoanelor ar putea fi dificilă. Situaţia poate fi agravată şi de faptul că unele edificii se află în localuri izolate, la distanţă considerabilă de unităţile de pompieri, cu drumuri de acces greu practicabile, şi nu sunt dotate cu sisteme de pază şi înştiinţare.
Specialiştii spun că, pentru a evita izbucnirea unor incendii, slujitorii bisericeşti trebuie să atenţioneze enoriaşii că în timpul manifestărilor religioase să fie atenţi cu lumânările aprinse, să nu permită supraaglomerarea bisericii, să organizeze evacuarea din interiorul locaşurilor de cult, înainte de începerea slujbelor religioase cu public numeros, a covoarelor, mochetelor, scaunelor şi băncilor nefixate de pardoseală, şi menţinerea unui culoar central degajat în permanenţă. Totodată, este necesară amenajarea unor locuri speciale pentru depunerea lumânărilor, nepermiterea blocării căilor de acces pentru autospecialele de intervenţie ale pompierilor la un eventual incendiu. Înainte de slujbele cu o concentrare mare de oameni este necesară asigurarea mijloacelor de apărare împotriva incendiilor pentru stingerea cu forţe proprii a unui eventual focar.
Potrivit unor statistici ale pompierilor, în ultimii 5 ani în locaşurile de cult s-au produs 12 incendii, care s-au soldat cu pagube materiale considerabile.