Una din versiunile declanşării incendiului din strada Independenţei 10/2, care a mistuit 28 de apartamente la o mansardă, ar fi un scurtcircuit. Despre aceasta a comunicat şeful Detaşamentului Salvatori şi Pompieri Botanica, Aleco Sandu, într-o conferinţă de presă. O altă versiune care se examinează este neatenţia la utilizarea focului deschis, transmite IPN.
Din cele 28 de apartamente cuprinse de foc, 12 erau locuibile. Incendiul le-a distrus în întregime. Familiile au fost cazate temporar în Internatul nr. 2 de pe str. Grenoble, 191.
Aleco Sandu a mai spus că, potrivit actelor de proiectare a mansardei, construcţia trebuia să aibă gradul de rezistenţă la foc nr. 2. Ceea ce înseamnă că pereţii trebuiau să reziste la expunerea flăcărilor în jur de 90 de minute. Dar nu a fost aşa. Flăcările s-au extins cu repeziciune de la un apartament la altul, cu o viteză de l la 3 metri pe minut. Doar podeau a asigurat această rezistenţă şi nu a permis extinderea flăcărilor la etajul inferior.
Şeful Detaşamentului Salvatori şi Pompieri Botanica a mai spus că intervenţia a fost dificilă şi din cauza că mai multe familii de la etajele 3 şi 5 aveau în apartamente butelii de gaz, chiar dacă blocul este gazificat. O parte din pompieri au trebuit să fie antrenaţi la evacuarea acestor butelii pentru a preveni o explozie.
Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale a iniţiat o anchetă. Martorii oculari sunt chemaţi să ofere mai multe informaţii referitor la incendiu. Linia fierbinte la care pot apela este 022 725888.
Incendiul s-a produs joi, 1 mai, după-masă. La lichidarea focului au fost antrenate 15 autospeciale de intervenţie şi 65 de pompieri. Prejudiciile materiale urmează să fie estimate. Nimeni dintre oameni nu a fost rănit.
Luni, 5 mai, salvatorii vor iniţia controale de verificare a mansardelor din capitală, care au fost date în exploatare. Deocamdată nu se cunoaşte cât vor dura verificările.