Pomenile se dau cu o lumânare aprinsă, etnograf

Moldovenii vor merge în următoarele două zile la cimitire cu ouă roşii, cozonac şi pască pentru a-i pomeni pe cei răposaţi. „Aşa cum viii sărbătoresc Paştile, şi răposaţii merită un Paşti”, a declarat pentru IPN etnograful Maria Ciocanu. Pomenile oferite de sufletul răposaţilor pot fi diferite, dar e bine să fie date cu o lumânare aprinsă. 

În unele localităţi din Moldova Paştile Blajinilor este în zi de duminică, însă în majoritatea oamenii merg la cimitire luni, la o săptămână de la Înviere. Paștile Blajinilor este o sărbătoare populară veche, care se întâlnește și la alte popoare. Ea semnifică legătura dintre cei vii și cei morți. În acest sens, se crede că cojile de ouă vopsite trebuie aruncate pe o apă curgătoare pentru ca să ajungă la răposați și să le dea de știre că a venit Paștile. Se mai spune că cei decedați pot influența viaţa oamenilor, pot să aducă boală, secetă sau ploi puternice dacă nu sunt pomeniţi. Dacă de Paștile Blajinilor plouă, se crede că sunt lacrimile decedaților.

Maria Ciocanu spune că la cimitire de Paştile Blajinilor se merge nu neapărat în ţinute sobre, dar trebuie alese cu bun simţ. Culorile stridente nu sunt binevenite. „Se observă o tendinţă a unora de a se pune în evidenţă. Vin cu maşini luxoase la cimitir şi aduc pomeni scumpe, mai mult de laudă, ceea ce este departe de tradiţia populară”, a mai spus etnograful.

În unele sate oamenii, după ce vin de la cimitir acasă, stau la masă împreună cu rudele, amintindu-și de cei care nu mai sunt printre vii. Pe masă sunt puse neapărat și bucate oferite de pomană.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.