Polonia creditează Republica Moldova cu 20 de milioane de euro în condiții preferențiale

Economia Republicii Moldova este lovită dur de războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, chiar dacă în ultimul deceniu comerțul exterior al țării s-a reprofilat și este dominat de partenerii din Uniunea Europeană. Ucraina a fost și rămâne un partener extrem de important pentru mai multe domenii strategice. Guvernul de la Chișinău  și antreprenorii rezolvă zilnic situații de urgență, dar costurile războiului sunt extrem de mari și sunt simțite de cetățeni, a declarat premierul Natalia Gavrilița în Polinia, după întrevederea cu premierul Mateusz Morawiecki. Șefa executivului a mulțumit pe această cale părții polone pentru decizia de a acorda Republicii Moldova un credit de 20 de milioane de euro în condiții preferențiale. Un acord în acest sens a fost semnat astăzi. De asemenea, a fost semnat Programul executiv în domeniul culturii, educației şi ştiinței pentru anii 2022-2025, transmite IPN. 

„Sprijinul Poloniei va ajuta Guvernul să continue programele de suport pentru cetățeni și afaceri. Producătorii noștri agricoli au nevoie de sprijin consistent pentru că și-au pierdut piețele de export, iar lanțurile de aprovizionare au fost întrerupte. Chiar săptămâna trecută am adoptat un nou pachet de măsuri pentru a menține viabilitatea acestor afaceri, pentru a nu periclita aprovizionarea pieței interne. Și credem, totodată, că putem fi un furnizor competitiv de produse agricole de calitate și vom lucra intens pe această direcție”, a remarcat premierul Natalia Gavrilița, citată într-un comunicat de presă.

„Pandemia, criza economică, creșterea prețurilor a dus la creșterea tensiunilor sociale și scăderea nivelului de viață în practic toate țările lumii. Pe lângă problemele actuale globale, regiunea noastră mai este și locul desfășurării unei catastrofe fără precedent în istoria postbelică europeană. Războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei răpește vieți omenești, distruge sorți și fură viitorul de la generații întregi de ucraineni”, a mai spus Natalia Gavrilița.

Șefa executivului a subliniat că Republica Moldova este alături de cetățenii Ucrainei și a avut mereu frontierele deschise pentru refugiații din țara vecină. La fel ca și Polonia, Republica Moldova este la graniță cu războiul. La fel ca și Polonia, din data de 24 februarie a primit refugiați ucraineni. În total în Republica Moldova au intrat 370 000 de refugiați din Ucraina.  Aproape 100 000 mai rămân în țară. Jumătate sunt copii. În acest efort de găzduire a ceteților ucraineni – observat și susținut de comunitatea internațională – rolul cel mai important l-au avut oamenii din Republica Moldova, care din proprie inițiativă au acordat refugiaților cazare, transport, donații, mâncare și alt suport, acționând din solidaritate și înțelegând nenorocirea  care s-a abătut asupra Ucrainei.

Natalia Gavrilița a amintit că Republica Moldova a depus, pe 3 martie, cererea de aderare la Uniunea Europeană, „cu înțelegerea că țara nu este gata de integrare, dar este gata, în calitate de țară-candidat să implementeze reformele necesare pentru accelerarea parcursului european al țării”. „Polonia a fost și este un partener care susține Republica Moldova și susține agenda de extindere a UE. Facem apel către Statele Membre UE să recunoască perspectiva europeană pentru Republica Moldova, Ucraina și Georgia. Acest mesaj va reprezenta un sprijin politic puternic.  Salutăm Rezoluția Parlamentului European, recomandând Comisiei Europene să lucreze asupra acordării statutului de candidat pentru Ucraina. Am rugat prietenii polonezi să fie aliații Moldovei în susținerea ideii de abolire a cotelor pentru exportatorii moldoveni în condițiile extraordinare create”, a declarat șefa executivului. Potrivit Nataliei Gavrilița, aceasta ar permite Moldovei să fie mai rezilientă în fața amenințărilor, iar pentru Uniunea Europeană nu ar reprezenta o problemă, în contextul creșterii globale a cererii și prețurilor pentru produse alimentare și alte bunuri.

„Nicio criză modernă nu poate fi rezolvată unilateral. Modelul european de cooperare și dezvoltare este un garant al păcii și prosperității. Moldova privește spre acest model cu admirație și respect și speră că într-o zi va putea aduce valoare adăugată ca membru deplin al Uniunii Europene”, a conchis premierul.

Premierul Natalia Gavrilița întreprinde o vizită de lucru în Polonia în perioada 7-9 aprilie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.