Polonezii, primii s-au impus în avangarda schimbărilor din lagărul socialist, opinii

Polonia a fost prima țară care s-a debarasat de regimul comunist. Polonezii au fost primii care au reușit să se impună acum trei decenii în avangarda schimbărilor din fostul lagăr socialist. Polonia și România au fost piesele de rezistență ale cordonului sanitar creat de occidentali împotriva expansiunii comuniste în Europa de Est. Opiniile au fost exprimate de către istorici în cadrul mesei rotunde „30 de ani de la prăbușirea comunismului. Aspirații comune-destine paralele”, organizată de către Ambasada Poloniei în Republica Moldova, transmite IPN.

Potrivit istoricului Igor Caşu, în ultimele două secole, al 19-lea și al 20-lea, Polonia a avut o istorie zbuciumată. Polonezii au organizat două revolte de amploare împotriva regimului țarist rus și alte momente importante care au remarcat Polonia în perioada comunistă. Istoricul a mai spus că, deși regimul comunist s-a luptat cu biserica catolică, religia a rămas un element foarte important în viața spirituală a polonezilor, chiar și în perioada comunistă. Potrivit lui Igor Caşu, un alt factor care a determinat poziționarea acum 30 de ani a Poloniei în avangarda schimbărilor din largul socialist era faptul că la Moscova, liderul Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, nu era foarte limpezit în planurile sale și polonezii au folosit acel moment.

Istoricul Anatol Petrencu a spus că anii 1990 au fost o perioadă importantă în istoria omenirii. Lumea s-a scindat în două tabere, pe de o parte regimurile comuniste cu Uniunea Sovietică în frunte, de cealaltă parte țările occidentale. Atunci, remarcă Anatol Petrencu, biserica catolică a jucat un rol foarte important în demolarea regimului comunist, iar Polonia a fost prima țară care s-a debarasat de regimul comunist. Pe urmă au urmat celelalte. „Iată că s-au scurt 30 de ani. Întrebarea este unde suntem noi și de ce avem destine atât de diferite. Țările baltice sunt membre ale UE, NATO. Ucraina, vedeți ce se întâmplă acolo. Georgia depune eforturi mari ca să se integreze în lumea civilizată. Republica Moldova, nici încolo, nici încoace. Noi suntem într-un sezon mort”, susține Anatol Petrencu.

Potrivit istoricului Octavian Ţîcu, comunistul a fost o chestiune străină identității est-europene, iar Polonia și România au fost piesele de rezistență ale cordonului sanitar creat de occidentali împotriva expansiunii comuniste în Europa de Est. Totodată, spune Octavian Ţîcu, Polonia a fost unicul stat care în perioada interbelică a garantat frontierele de est ale României, inclusiv cele ale Basarabiei, împotriva unei agresiuni sovietice. „Venirea comunismului a fost o chestiune șocantă pentru Europa de Est și trebuie privită în ecuația rezolvării puterii sau problemei de securitate de către Stalin. Stalin a văzut în comunizarea Europei de Est un răspuns la dilema de securitate pe care a avut-o sistemul sovietic și Uniunea Sovietică”, a spus istoricul.

Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Bartlomiej Zdaniuk, a menționat că în perioada Războiului Rece Polonia și polonezii au avut „o pace de cimitir cu multe sacrificii și suferințe”. „Războiul Rece este un moment, în care un rol important îl joacă ideologia. Este de fapt o confruntare ideologică între tabăra lumii occidentale, a unui model liberal, și a unui model socialist”, a conchis ambasadorul.

Fotografii care redau evenimentele petrecute acum 30 de ani în Polonia, perioada prăbușirii regimului comunist și a Războiului Rece, au fost expuse în cadrul unei expoziții, vernisată în incinta Bibliotecii Naționale. Evenimentul a fost organizat de către Institutul Polonez al Memoriei Naționale din România.

Potrivit organizatorilor, în anul 1989 s-a produs o serie de revoluții, care au rezultat în prăbușirea regimurilor comuniste atât din Europa Central-Răsăriteană, cât și din alte părți ale lumii. Perioada poartă denumirea de Toamna națiunilor, inspirată de termenul „Primăvara națiunilor” atribuit Revoluțiilor din 1848. Evenimentele revoluției și-au avut începutul în Polonia în 1989 și au continuat în Ungaria, Germania de Est, Bulgaria, Cehoslovacia și România.

  • igor casu despre prabusirea comunismului in polonia.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.