Poliţiştii şi civilii care au avut de suferit la 7 aprilie vor obţine alocaţii de la guvern
Persoanele civile şi ofiţerii de poliţie, care au suferit în urma protestelor din 7 aprilie 2009, vor obţine alocaţii financiare de la Guvernul Republicii Moldova. Victimele vor putea adresa o cerere în acest sens autorităţilor, iar compensaţiile vor fi acordate în funcţie de suferinţă, transmite Info-Prim Neo.
Subiectul a fost discutat la prima şedinţă a Comisiei guvernamentale pentru identificarea victimelor evenimentelor din 7 aprilie şi identificarea mecanismelor de ajutorare a acestora, care a avut loc joi, 22 aprilie.
Pentru identificarea acestor victime va fi implicat atât ministerul de interne şi cel al sănătăţii, cât şi organizaţii neguvernamentale, care deţin o bază de date despre acele persoane. Totodată, se pot depune cereri la secretariatul comisiei. Adresa secretariatului şi telefonul, precum şi modelul de cerere vor fi publicate luni, 26 aprilie, pe pagina oficială a guvernului.
„Până în prezent s-a vorbit mult despre victimele acelor evenimente tragice, despre protestatari şi simpli trecători pe stradă, dar printre aceste victime au fost şi ofiţeri de poliţie. Am decis să mergem pe calea compensaţiilor rezonabile şi eficiente, pentru că persoana trebuie să simtă că este protejată de stat”, a spus la şedinţă ministrul justiţiei, Alexandru Tănase, preşedintele comisiei respective. Ministrul a spus că nu se va ţine cont de austeritatea bugetului statului şi că fiecare va fi ajutat în funcţie de cât a avut de suferit.
Ion Guzun, coordonator de proiecte la Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova, a propus comisiei să examineze şi posibilitatea acordării de asistenţă şi rudelor tinerilor care au decedat atunci.
Viceministrul afacerilor interne, Iurie Cheptănaru, a spus că în cadrul MAI au fost deja identificate 271 de victime din rândul poliţiştilor. „Atunci au fost şi mulţi carabinieri din rândurile soldaţilor în termen care deja au fost disponibilizaţi. Ne este mai complicat să îi găsim pe ei”, a explicat Cheptănaru.
Termenul de activitate al comisiei nu a fost stabilit deocamdată, însă potrivit lui Alexandru Tănase, acesta nu poate fi îndelungat.
Din componenţa comisiei fac parte viceministrul de interne, Iurie Cheptănaru, viceministrul sănătăţii, Gheorghe Ţurcanu, viceministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, Vadim Pistrinciuc, viceministrul educaţiei, Loretta Handrabura, viceministrul de stat, Anatolie Onceanu, directorul Institutului pentru Drepturile Omului, Vanu Jereghi. Secretar al comisiei este Snejana Ţurcanu, consilier principal al direcţiei dezvoltare socială a cancelariei de Stat.