Politicienii declară că trebuie urmărit comportamentul unor reprezentanţi ai Bisericii şi chiar pedepsiţi aceştia dacă comit abuzuri şi manipulează opinia publică, transmite IPN.
Liderul fracţiunii Partidului Liberal Democrat, Valeriu Streleţ, a spus că politicienii nu sunt împotriva Bisericii, dar unele feţe bisericeşti, care compromit principiile religiei creştine, ar trebui luaţi în vizorul politicienilor şi al societăţii. „Eu am menţionat că dintr-o problemă care nu prezintă pericol pentru societate dânşii pretind să facă o mare problemă de dezbateri”, a menţionat Streleţ.
Vicepreşedintele Parlamentului, Adrian Candu, a spus că pentru Parlament este important să protejeze drepturile fundamentale ale oamenilor. „Ca şi mesaj pe care aş putea să-l transmit Bisericii este să revină la originile a ceea ce reprezintă, să ne ajute să dialogăm cu divinitatea, să mergem pe acele anale ale religie. Să nu uite că Biserica este o instituţie, că trebuie să se gândească la dezvoltarea societăţii. Nu vrem să intrăm în război, dar vom sta la veghe şi vom urmări cum se comportă unii reprezentanţi ai Bisericii şi, în cazul în care abuzează de încredere, manipulează, vom face totul să fie traşi la răspundere”, a declarat parlamentarul.
Adrian Candu a mai spus că politicul moldovenesc a fost tolerant faţă de unele manifestaţii ale reprezentanţilor Bisericii. „Să nu uităm că în multe state la un moment dat s-a pus accentul pe proprietăţile Bisericii, pe veniturile nedeclarate, pe modalitatea de colectare a banilor şi unde merg ei. Poate la un moment dat vom pune în discuţie impozitarea veniturilor Bisericii, în aşa fel încât ei, care consideră că au un rol important în dezvoltarea societăţii, să contribuie cu adevărat, nu numai prin speculaţii şi manipularea opiniei publice”, a remarcat politicianul.
Un grup de iniţiativă al preoţilor ortodocşi a dezaprobat, într-o conferinţă de presă la IPN, faptul că liderii politici de la Chişinău au luat în derâdere declaraţia Sfântului Sinod de a declanşa procedura de excomunicare a promotorilor homosexualităţii. Preotul diacon Ghenadie Valuţă a menţionat că demnitarii moldoveni au trecut toate treptele de neascultare prescrise în Sfânta Scriptură şi de aceea pot fi numiţi păgâni, pentru că nu au ascultat glasul enoriaşilor de a nu aproba Legea Antidiscriminare. Părintele a mai spus că funcţionarii trebuie să înţeleagă că nu trebuie să intre în conflict cu Biserica pentru ultima vine să protejeze societatea, iar cei care se împotrivesc cuvântului Bisericii nu vor sfârşi cu bine viaţa pământească.