Politicienii şi jurnaliştii au păreri împărţite despre libertatea presei în Moldova

Politicienii consideră că Republica Moldova a obţinut rezultate importante privind libertatea mass-media, în timp ce reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale din domeniu afirmă contrariul, transmite IPN.

Directorul Asociaţiei presei independente, Petru Macovei, a declarat în cadrul emisiuni „Politica ” de la postul de televiziune TV 7 că mass-media media moldovenească este departe de a fi liberă în condiţiile unei monopolizări intensive, în special a instuţiilor audiovizualului.

„Este cunoscut faptul că majoritatea patronilor instituţiilor de presă sunt politicieni, care dau indicaţii redactorilor, iar ultimii le spun jurnaliştilor despre ce şi cum trebuie să scrie”, a conchis Macovei.

Pe de altă parte, Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al Partidului Democrat, consideră că mass-media din Republica Moldova este liberă, însă recunoaşte că mai sunt probleme. „Nimeni nu încurcă pe nimeni să se exprime, însă ar tebui să fie operate nişte amendamente la legislaţie de natură să permită instituţiilor de presă să devină afaceri”, a spus Diacov.

Deputatul PLDM, Chiril Lucinschi, proprietar al unui post de televiziune, la fel consideră că presa moldovenească este liberă, însă este rezervat în privinţa transparenţei instituţiilor audiovizualului. „Proprietarii acestor instituţii ar trebui să se convoace pentru a stabili nişte reguli clare, care ar asigura transparenţa şi libertatea de exprimare în audiovizual”, a conchis Lucinschi.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.