Ion Dron acuză obstrucționarea dreptului la asociere politică

Liderul grupului de inițiativă pentru crearea Partidului Politic „Pentru Oameni, Natura și Animale” (PONA), Ion Dron, spune că în Republica Moldova este obstrucționat dreptul la asociere politică. Unele procese democratice, precum este înregistrarea partidelor, au ajuns să fie blocate. Cerințele impuse de lege în acest proces, în condițiile Republicii Moldova, nu pot fi realizate.

Într-o conferință de presă la IPN, Ion Dron, a amintit că Legea privind partidele politice, adoptată în 2007, prevede că grupul de inițiativă trebuie să prezente la înregistrarea formațiunii o listă cu patru mii de membri, cu celule de partid în cel puțin jumătate din raioanele Republicii Moldova și cu cel puțin 120 de membri în aceste raioane. Ion Dron spune că aceste cerințe sunt prea drastice în condițiile Republici Moldova și discriminatorii.

Liderul grupului de inițiativă a făcut referire la un studiu internațional în care a fost analizată legislația a 21 de țări. Numărul minim de semnături pentru a înregistra un partid variază: 30 – în Turcia, 100 – în Croația și 500 – în Federația Rusă. În Republica Moldova sunt necesare patru mii de semnături. Potrivit lui Ion Dron, numai Moldova, Armenia și Ucraina au aceste condiții drastice.

Grupul de inițiativă pentru crearea Partidului Politic „Pentru Oameni, Natura și Animale” a sesizat Curtea Constituțională. „ În opinia noastră, articolul 41 din Constituție nu spune că eu am dreptul să mă asociez cu patru mii de persoane politic. Pe 1 octombrie, a avut loc ședința Curții Constituționale. După audierea părților și retragerea în camera de deliberare, Curtea a ieșit în fața noastră și încetează procesul. Nu adoptă nicio hotărâre pe marginea sesizării din motivul că judecătorii în camera de consiliu nu au ajuns la un consens, adică doi au fost pentru admiterea sesizării, doi au fost împotrivă”, a spus Ion Dron.

„Sistemul de formare a partidelor politice în Republica Moldova este astăzi privilegiul celor cu sacul de bani furați. Sistemul de formare a partidelor astăzi în Republica Moldova nu sporește activismul civic al oamenilor onești, celor tineri. Să colectezi astăzi patru mii de semnături când satele sunt de fapt pustii, când zilnic din Republica Moldova pleacă câte o sută de oameni. Unde să găsesc eu în satele raioanele din Republica Moldova 100 de oameni politic activi”, a mai spus Ion Dron.

Pentru 21 ianuarie este planificată ședința de judecată la care se va examina cererea grupului de inițiativă de chemare în judecată a autorităților care au respins înregistrarea formațiunii.

  • ion dron despre sistemul de formare a partidelor din republica moldova.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.