Viitorul bloc ACUM, creat de Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr și membri ai societății civile, își asumă creșterea salariului mediu până la cel puțin 11 mii de lei pe lună, către anul 2023, și a veniturilor tuturor pensionarilor peste nivelul minim de existență. Angajamentul a fost asumat, astăzi, într-o conferință de presă, transmite IPN.
Andrei Năstase, liderul PPPDA, a menționat că în Moldova nivelul sărăciei este unul ridicat, fapt cauzat de guvernații incompetenți, care au și furat. Pentru a duce un trai decent este nevoie de un stat funcțional, care creează condiții pentru oameni și antreprenori să muncească și să devină productivi. „Nu mai putem tolera o economie construită în jurul statului în care cetățenii depind de acest stat. Este nevoie de o economie construită în jurul talentului fiecăruia și în jurul inițiativei private”, a spus politicianul.
Președintele PAS, Maia Sandu, a menționat că Republica Moldova este cea mai săracă țară din Europa. Cu toate acestea, există și angajați la stat care au salarii enorme, conducători de întreprinderi de stat care ridică salarii de 50 de mii și chiar 80 de mii de lei. Pe când fiecare al treilea angajat are un salariu mai mic de trei mii de lei. Potrivit liderei PAS, este posibilă dublarea salariilor medii ale cetățenilor pe perioada unui mandat dacă vor fi utilizate eficient resursele și dacă vor fi oprite hoțiile care se fac, iar banii să fie realocați pentru creșteri salariale și pentru investiții publice. „Pentru atragerea investițiilor vom combate corupția, vom garanta statul de drept și vom asigura o eficiență a investițiilor publice”, a spus Maia Sandu.
Alexandru Slusari, vicepreședinte PPPDA, a menționat că dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii va fi o prioritate. Aceste intreprinderi joacă un rol important în economia de piață, iar în Moldova ponderea acestora în Produsul Intern Brut este de doar o treime sau jumătate din media europeană, deși numeric IMM-urile reprezintă 98% din numărul total de întreprinderi din Moldova, unde lucrează peste 325 de mii de oameni. Potrivit lui Alexandru Slusari, IMM-urile pot fi dezvoltate dacă le vor fi acordate facilități fiscale. De asemenea, este necesar de a institui un moratoriu asupra oricărui tip de control, timp de cinci ani. La fel, se cere atragerea de investiții externe și oferirea de facilități investitorilor străini pentru investițiile în IMM-uri.