Politica economică a statelor-membre CSI pentru următorii ani se va concentra pe dezvoltarea pieţei interne şi protejarea producătorilor
Politica economică a statelor-membre CSI pentru următorii ani se va concentra pe dezvoltarea pieţei interne, protejarea producătorilor şi consumatorilor interni. Strategia de dezvoltare economică a CSI până în anul 2020 – unul dintre principalele documente dintre cele peste 30 de chestiuni discutate la Summit-ului CSI de la Chişinău – a fost aprobată şi semnată vineri, 14 noiembrie, la finele lucrărilor reuniunii, transmite Info-Prim Neo.
Documentul a fost examinat şi la Summit-ul şefilor de stat de la Bişkek, Kârgâzstan, la 10 octombrie 2008. Preşedinţii au aprobat atunci în mare strategia şi au dispus şefilor de guverne să ia o decizie definitivă.
În document sunt formulate direcţiile prioritare de dezvoltare şi colaborare a statelor-membre ale CSI, cum ar fi: încheierea formării şi funcţionării zonei de comerţ liber în cadrul CSI; formarea premiselor pentru crearea spaţiului economic comun; dezvoltarea pieţelor comune anumitor produse, în special agricole; cooperarea în domeniul transportului, inclusiv în formarea unei reţele de coridoare de transport internaţional etc.
Implementarea Strategiei este preconizată în trei etape. Prima etapă se va încheia în 2011. Până atunci se va pune accent pe accelerarea dezvoltării social-economice în baza finalizării formării zonei de comerţ liber şi perfecţionării ulterioare a acesteia în conformitate cu normele şi regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Între anii 2012-2015 se va lucra asupra formării spaţiului inovaţional interstatal. În ultima etapă de implementare a strategiei – anii 2016-2020 – prioritate va avea formarea pieţei regionale de nano- şi picoindustrie, care va contribui la dezvoltarea ramurilor economiei cu capacitate mare de ştiinţă, utilizarea tipurilor de combustibil şi energie alternative.