Politica bugetar-fiscală şi vamală 2014 nu corespunde aşteptărilor businessului, ANB

Politica bugetar fiscală şi vamală pentru 2014 şi procesul de consultare publică pe marginea acesteia sunt departe de aşteptările mediului de afaceri, constată reprezentanţii Agendei Naţionale de Business (ANB).

La o masă rotundă, expertul ANB Ion Tornea, a spus că o parte din propunerile care au fost formulate de către mediul de afaceri au fost acceptate de către Ministerul Finanţelor. Printre  acestea este şi recomandarea ca toate cheltuielile suportate de către angajatori pentru asigurarea angajaţilor cu hrană, transport şi studii de specialitate să nu fie impozitate cu TVA. De asemenea, din acestea nu se vor calcula contribuţii de asigurare socială şi medicală.

Acceptată a fost şi propunerea de a scuti de amenzi şi penalităţi, la efectuarea repetată a controlului fiscal, persoanele care au calculat greşit un impozit sau taxă, dacă acest fapt nu a fost depistat în cadrul controlului fiscal anterior.

Totodată, nu au fost acceptate alte propuneri care, în opinia experţilor, ar veni în întâmpinarea scopurilor propuse de politica bugetar-fiscală şi vamală pentru 2014. Printre ele este şi propunerea ca sancţiunile aplicate agenţilor economici să corespundă prejudiciului real cauzat. „Această prevederea se conţine în foaia de parcurs pentru eliminarea constrângerilor. În politica bugetar fiscală nu regăsim această acţiune. Ba mai mult, Ministerul Finanţelor a respins propunerea respectivă. Astfel, noi nu ştim ce prevalează: planul de activitatea al Guvernului, foaia de parcurs pentru eliminarea constrângerilor sau părerea Ministerului Finanţelor”, a spus Ion Tornea.

Preşedintele Uniunii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli, Alexandru Slusari, a spus că Ministerul Finanţelor încalcă legislaţia, care spune că orice act normativ cu impact regulatoriu trebuie să treacă prin intermediul grupului de lucru „Economie, finanţe şi mediu antreprenorial” al Consiliului Naţional pentru Participare. Slusari a mai spus că se atestă o lipsă de coerenţă în domeniul agrar, în ceea ce priveşte TVA la producţia agricolă şi zahăr.

Agenda Naţională de Business reprezintă o platformă comună a peste 30 dintre cele mai reprezentative asociaţii de business şi camere de comerţ şi industrie, reunite în cadrul reţelei cu scopul de a influenţa politicile şi practicile autorităţilor publice din domeniul reglementării activităţii de afaceri.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.