Poliţia nu este mulţumită de numărul cetăţenilor care predau benevol armele neînregistrate
Populaţia a predat benevol Poliţiei de la începutul acestui an 342 de arme, dintre care 12 au fost utilizate în diferite activităţi criminale.
La solicitarea Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Guvernul a aprobat în februarie curent o hotărâre care prevede amnistierea cetăţenilor care deţin arme neînregistrate şi oferă posibilitatea legalizării acestora contra unei taxe, după efectuarea expertizei tehnice.
Şeful Direcţiei Generale Poliţie Ordine Publică din cadrul MAI, Mihail Cebotaru, susţine că numărul de arme predate benevol în acest an este neesenţial. În cadrul a două etape de amnistiere anterioare, în anii 2000 şi 2003, cetăţenii au predat benevol 4,2 mii de unităţi.
Deocamdată, hotărârea de Guvern nu prevede un termen limită al perioadei de amnistiere, spune Mihai Cebotaru, dar aceasta va depinde de numărul de arme predate benevol.
Conform datelor oficiale, 47,2 mii de cetăţeni moldoveni deţin circa 53,5 mii de arme, dintre care 12,2 mii sunt cu ţeava ghintuită, 33,2 mii - cu ţeava lisă şi 8 mii de pistoale cu gaz. Potrivit poliţiei, pentru R. Moldova este un număr destul de mare de persoane care deţin arme legal.
Poliţia consideră că populaţia deţine ilegal un număr impunător de arme, care sunt utilizate inclusiv în scopuri criminale. Pe parcursul anului curent au fost înregistrate 22 infracţiuni comise cu aplicarea armelor de foc, fapt ce constituie o diminuare cu 35,3 % faţă de perioada similară a anului trecut.