Poliţia moldovenească continuă să se confrunte cu un grav deficit de imagine, ceea ce explică numărul ridicat de atacuri asupra reprezentanţilor ei. Opinii în acest sens au fost lansate la emisiunea „Replica” de la postul de televiziune „Prime”, în cadrul căreia a fost pus în dezbatere cazul când un bărbat din mun. Chişinău a rănit patru poliţişti şi doi angajaţi ai autorităţilor locale, transmite IPN.
Preşedintele Clubului politic al femeilor, Ecaterina Mardarovici, membru al comitetului pentru supravegherea reformei în MAI, consideră că poliţia trebuie să-şi organizeze forţele în două direcţii: intensificarea activităţii inspectorului de sector şi lansarea unor programe ce ţin de formarea imaginii poliţiei şi reabilitarea încrederii cetăţeanului în forţele de ordine. „Dacă inspectorul de sector ar fi lucrat cu acest bărbat în vârstă, ar fi discutat cu membrii familiei acestui om, nu se ajungea la această tragedie”, a conchis Mardarovici.
Fostul comisar-adjunct al municipiului Chişinău, Vladimir Kovali, consideră că nu se poate vorbi de o reformă în poliţie odată ce nu este schimbată mentalitatea poliţistului. Fostul poliţist mai aduce acuzaţii şi în adresa funcţionarilor din Pretura sectorului Centru al capitalei. „Este vorba de un pensionar, care nu are conflicte cu vecinii. În acea zi omul împlinea 64 de ani, aştepta oaspeţi. Oare cei de la Pretură nu au găsit o altă zi sa-i facă acest „cadou”? Credeţi că cei de la Pretură au procedat omeneşte?”, se întreabă colonelul Kovali.
Marin Maxian, şeful direcţiei securitate publică a Inspectoratului general al poliţiei, a recunoscut în cadrul emisiunii că, iniţial, poliţistul de sector ar fi reuşit să-l calmeze pe bătrân, dar când ultimul a văzut că îi este evacuată maşina, a luat arma din casă şi a tras în direcţia oamenilor legii. Cât priveşte reabilitarea imaginii poliţiei în societate, Maxian consideră că „orice reformă cere timp”.
Săptămâna trecută un pensionar a tras cu arma de vânătoare în 6 persoane, polițiști și funcționari publici, care au venit să demonteze blocurile de beton instalate ilegal de către el în spaţiul public şi care limitau accesul în zonă.
Potrivit statisticilor poliţieneşti, de la începutul anului curent au fost înregistrate 60 de cazuri de atacuri asupra poliţiştilor, iar sondajele arată că doar puţin peste 30 la sută din populaţia Republicii Moldova are încredere în poliţie.