Orice persoană care deține un autovehicul este obligată să procure poliță de asigurare auto de răspundere civilă. Polițe de asigurare auto există de mai multe feluri. Acestea diferă prin faptul că sunt obligatorii sau facultative, acoperă diferite tipuri de riscuri sau sunt valabile în anumite zone geografice. Informațiile sunt publicate de către Banca Națională a Moldovei în contextul campaniei de informare lansate împreună cu Comisia Națională a Pieței Financiare în cadrul proiectului de educație financiară „Învață. Dă sens banilor”, transmite IPN.
Asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este o poliță de asigurare obligatorie cu valabilitate pe teritoriul Republicii Moldova. Carte Verde reprezintă poliță de asigurare, echivalentă RCA, care este obligatorie pentru posesorii de autovehicule ce se deplasează în trafic internațional și care protejează persoanele terțe în urma accidentelor ce au loc în afara țării. CASCO este facultativă și acoperă daunele aduse propriului autovehicul atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât și în alte țări. Daunele respective pot fi cauzate nu doar de accidente rutiere, dar și de factori naturali (de exemplu grindină) sau furturi. Polița de tip CASCO se procură adițional la polița de tip RCA sau Carte Verde.
În cazul producerii unui accident, se decide dacă se poate recurge la procedura de constatare amiabilă – o procedură simplificată de documentare a accidentului, care permite soluționarea cazului fără ca poliția să vină la fața locului. Dacă dauna este de până la zece mii de lei, șoferi implicați în accident dețin poliță de asigurare RCA și vinovatul își recunoaște vina, se poate proceda la constatarea amiabilă prin completarea unui formular pe care șoferii trebuie să îl aibă tot timpul în mașină.
Se întâlnesc situații în care accidentul este provocat de către o persoană care nu deține poliță de asigurare sau persoana părăsește locul accidentului și nu poate fi identificată. În acest caz, intervine Fondul de protecție a victimelor străzii care a fost creat pentru a achita despăgubiri pentru avarierea ori distrugerea de bunuri, vătămări corporale sau deces, dacă autorul accidentului a rămas neidentificat, nu dispune de asigurare sau autovehiculul a fost obținut de cale ilicită. Cererea urmează să fie depusă la Biroul Național al Asiguratorilor de Autovehicule, o asociație creată de toți asiguratorii auto.