Aproximativ un milion de euro – este suma de care este nevoie pentru a izola gropile de deșeuri de la poligonul de pesticide din satul Cișmichioi, raionul Vulcănești. Izolarea gropilor, dar și acoperirea solului adiacent contaminat va limita utilizarea terenului și va face imposibilă utilizarea suprafeței poligonului în viitor. Soluția a fost propusă de un grup de experți cehi, care au realizat un studiu de fezabilitate pentru gestionarea în siguranță a poligonului, transmite IPN.
Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului precizează că poligonul a fost construit în perioada 1975-1987 și conține patru de tone de pesticide și alte substanțe chimice periculoase. Acestea sunt depozitate în 14 gropi din beton sau săpate direct în sol și izolate cu peliculă impermeabilă.
Conținutul deșeurilor, gradul de securitate sau potențialul de poluare a acestui poligon nu se cunoșteau exact. În urma investigațiilor de teren, s-a constatat că, în general, contaminarea în perimetrul poligonului este concentrată în interiorul celor 14 buncăre în care sunt depozitate pesticidele vechi. Contaminarea în straturile de suprafață are un nivel redus. Totodată, s-a constatat că agentul contaminant nu se dispersează în mediul înconjurător. Nu s-au depistat reziduuri de pesticide în solul din afara poligonului și în apele subterane. Îngrijorătoare este însă cantitatea deșeurilor. Estimările arată un volum total de pesticide și sol contaminat de peste 37 de mii metri cubi.
Studiul de fezabilitate a fost finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare.