Poeziile poetului militar Alexei Mateevici, din 1917, găsite într-un carnet din perioada când scriitorul era pe frontul de la Mărășești, Vrancea, au fost transcrie într-o carte. Aceasta se numește „Limba vechilor cazanii. Povestea carnetului de la Mărășești al poetului Alexei Mateevici” și a fost lansată miercuri, 23 august. Autorul ediției este Vasile Malaneţchi, directorul Muzeul Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu”, transmite IPN.
Vasile Malaneţchi a spus că în carnet erau nouă poezii, între care și poemul „Limba noastră”, precum şi trei traduceri ale poetului din limba rusă. Autorul spune că a ales să lanseze cartea cu manuscrisele din carnet pe 23 august, ziua în care se împlinesc 100 de ani de moartea lui Alexei Mateevici. Vasile Malaneţchi susține că în urma studierii textelor a dedus că, în acele momente, Alexei Mateevici trăia o fază superioară în activitatea sa de creație poetică.
„Suntem chemați să veghem la integritatea patrimoniului cultural național, îndeosebi în ceea ce ţine de literatură. Noi avem la Muzeu această piesă de prin 1992. Ceva timp a stat neobservată. Scrisul în acel carnet era făcut cu un creion chimic. Odată cu trecerea timpului, cerneala se cam decolorează. Se pierde din intensitate și claritatea culorii şi există pericolul ca peste un anumit timp acest scris să nu să se mai poată citi, pentru că dispare culoarea”, a spus Malaneţchi.
Președintele Uniunii Scriitorilor Arcadie Suceveanu a amintit, în contextul marcării a 100 de ani de la moartea poetului, că recent s-au împlinit și 100 de ani de la tipărirea poemului „Limba noastră”, care este în prezent Imnul Republicii Moldova. „Regretul nostru cel mare este că reprezentanții conducerii lipsesc de fiecare dată de la astfel de evenimente. Doar pe 31 august guvernanții sărbătoresc limba noastră și o fac la modul festiv, destul de pasiv. Nu este bine, nu este frumos și nu este corect. Limba română merită atenție de mai multe ori pe an. Limba română nu se află în capul mesei, nu este la ea acasă, încă nu a pătruns în toate sferele de activitate”, a spus Arcadie Suceveanu.
Cartea „Limba vechilor cazanii. Povestea carnetului de la Mărășești al poetului Alexei Mateevici” are 116 pagini și a fost tipărită în 500 de exemplare. Acestia , vor fi distribuite tuturor celor interesați de activitatea lui Alexei Mateevici.