Poama în acest an va avea un nivel mai ridicat de glucoză, dar va fi mai săracă cantitativ comparativ cu anul trecut, cu aproximativ 25%. Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Struguri din Moldova, Sergiu Veşca, a declarat pentru Info-Prim Neo că strugurii din acest an vor putea fi folosiţi mai mult pentru producerea vinurilor de calitate superioară, pentru colecţii, şi mai puţin pentru producerea vinurilor spumante, care cer un nivel de aciditate mai ridicat al strugurilor. Potrivit lui Sergiu Veşca, cei care vor dori neapărat să producă şi vin spumant, care se consumă timp de jumătate de an,vor trebuie să recolteze strugurii mai devreme şi să respecte o tehnologie specială. Situaţia este valabilă atât pentru plantaţiile tinere de viţă de vie, cât şi pentru cele de mai mulţi ani. În condiţii de casă strugurii trebuie culeşi mai devreme deoarece oamenii nu folosesc drojdii selecţionate. Perioada cea mai favorabilă de colectare a strugurilor este sfârşitul lunii august – începutul lunii septembrie. Cât priveşte exportul, Sergiu Veşca spune că acesta va depinde de preţul pe care îl vor oferi fabricile autohtone. În cazul în care un kilogram de poamă va costa de la 3,5 lei în sus, poamă nu se va exporta.