PNUD şi ILO ajută Moldovei să creeze locuri de muncă
Pactul global cu privire la locurile de muncă, lansat la Conferinţa Internaţională a Muncii la 19 iunie 2009 (Geneva), îndeamnă ţările donatoare şi agenţiile multilaterale să ia în considerare acordarea de fonduri, inclusiv prin intermediul resurselor anticriză, ţărilor cu venituri mai mici şi economii de piaţă în dezvoltare pentru ajustarea documentelor de politici economico-sociale recomandărilor acestei iniţiative globale, a menţionat Ala Lipciu, Cordonator Naţional al Organizaţiei Internaţionale a Muncii (ILO) în cadrul prezentării publice a Pactului global, transmite Info-Prim Neo. Prezentarea respectivă s-a considerat oportună în momentul în care Guvernul ţării, de rând cu societatea civilă, elaborează un Plan de Acţiuni privind ocuparea forţei de muncă pentru anul 2011şi care ar putea încorpora liniile de politică propuse de Pact pliate la realităţile Republicii Moldova.
Lipciu a menţionat că guvernul, în colaborare cu partenerii sociali, cu societatea în general, urmează să identifice corect acele „nişe” locale care ar putea să devină surse de creştere economică, de generare a locurilor noi de muncă, să elaboreze proiecte viabile, provocând potenţialii donatori să le susţină financiar.
Lipciu a relevat principalele propuneri şi sugestii ale Pactului global ce ar merita să fie analizate în procesul de elaborare şi implementare a politicilor economico-sociale. Acestea se referă la susţinerea întreprinderilor în crearea şi recuperarea locurilor de muncă prin diverse pârghii, inclusiv fiscale, îmbunătăţirea cadrului regulator privind activitatea de întreprinzător, ajutorarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de lucru si majorarea investiţiilor în sporirea calificării angajaţilor şi recalificarea acestora, precum şi în dezvoltarea infrastructurii, sferei cercetare - dezvoltare şi a servicii publice, care sunt instrumente verificate în crearea locurilor noi de muncă. Consolidarea sistemelor de protecţie socială, de asemenea, deţine un rol deosebit în depăşirea consecinţelor crizei. Aceasta poate fi realizată prin aplicarea unor scheme de transfer a unor bani în numerar către persoanele sărace, prin oferirea accesului gratuit la servicii (de exemplu, de asistenţă medicală), prin extinderea perioadei ajutorului de şomaj combinată cu măsuri active de încurajare a activităţii de muncă, cât şi prin utilizarea mai eficientă a persoanelor rămase fără loc de lucru la muncile publice remunerate, protecţie mai accentuată pentru angajaţii sezonieri şi ocazionali. Problemele enumerate vor putea fi soluţionate mai eficient prin dezvoltarea dialogului social atât la nivel central, cât şi local.
Matilda Dimovska, adjunctul Reprezentantului Permanent al PNUD Moldova, a spus că agenţiile PNUD pentru prima dată colaborează cu Organizaţia Internaţională a Munci (ILO) în cadrul iniţiativei Pactul Global cu privire la locurile de muncă, exprimându-şi speranţa că această colaborare se va solda cu depăşirea în ritmuri susţinute a consecinţelor crizei financiare. Acest rezultat va fi unul important în realizarea cu succes a Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului propuse către anul 2015şi va face dovada faptului că familia ONU acceptă politicile reiterate de Pact şi intenționează să le includă în activităţile sale operaţionale.
Dimovska a menţionat că PNUD are derulate în Republica Moldova mai multe programe de ajutoare a păturilor vulnerabile de populaţie, familiilor cu venituri mici, femeilor, oamenilor în etate şi tinerilor, a oamenilor cu nevoi speciale.
Potrivit spuselor ei, colaborarea cu partenerii locali, cu autorităţile publice şi ONG din teritorii sunt factorii care permit ca proiectele realizate să se încununeze cu rezultate bune. În acest sens, ea a adus exemplul centrelor de cazare şi recuperare a oamenilor rămaşi fără un loc de muncă şi chiar fără adăpost şi sprijinul familiei deschise în mai multe localităţi rurale, în care sunt cazate circa 7000 persoane.