Plugul a devenit duşmanul agriculturii moldoveneşti, ministru
Inventarea plugul a constituit o revoluţie în agricultură în perioada în care oamenii nu aveau alte utilaje de însămânţare a pământurilor. La acest moment însă plugul este duşmanul agriculturii, iar progresul tehnico-ştiinţific a făcut posibil semănatul fără plug. Metodele noi, no-till, permit conservarea umidităţii solului, a declarat ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, pentru Info-Prim Neo.
Potrivit ministrului, prin aratul pământului se pierde o cantitate colosală de umiditate, iar în condiţiile în care verile în Republica Moldova devin tot mai călduroase, majoritatea terenurilor agricole sunt pur şi simplu arse. „Republica Moldova are o sursă de apă imensă, aceasta este zăpada. Toată picătura de apă trebuie să fie acumulată şi folosită eficient. Noi uscăm apa din sol, pe urmă ploile care vin spală stratul fertil şi apoi vorbim de subvenţionare a agriculturii cu 400 de milioane de lei, pierderile aduse de ploi sunt de fapt de miliarde de lei”, a declarat Vasile Bumacov.
Ministrul agriculturii a menţionat că tehnologiile no-till, care sunt deja aplicate de mai mulţi agricultori din republică, presupun conservarea solului prin resturile vegetale, datorită cărora solul nu se usucă pe timp de vară. Totodată acestea constituie şi o sursă de îngrăşământ natural. Potrivit noii tehnologii, pământul este arat doar o dată la patru ani.
„Anul acesta s-a ajuns la 80 de grade de căldură la sol, iar sub resturile vegetale temperatura solului este de 30 de grade. Astfel, nu se pierde umezeală valoroasă a solului. Am avut nevoie de plug, dar el a fost contrar naturii. În natură nu se ară”, a mai spus ministrul agriculturii şi industriei alimentare.
Agricultorii care vor aplica în practică tehnologiile no-till vor primi din partea statului ajutor financiar cu 10% mai mult decât cei care vor folosi tehnologiile tradiţionale.