Partidul Liberal Reformator pledează pentru relaţii diplomatice corecte cu Federaţia Rusă, iar orice abordare de pe poziţia „fratelui mai mare” este inacceptabilă. Atitudinea ostilă a Rusiei faţă de Moldova trebuie să devină subiect internaţional de discuţie în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului. În acelaşi timp, activiştii PLR consideră că orice discuţie cu vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, care vine astăzi la Chişinău, este inutilă, mai ales că mai mulţi lideri de la Kremlin anterior au spus de câteva ori că acesta nu trebuie luat în serios. Declaraţiile au fost făcute de către parlamentara Ana Guţu, co-preşedinte PLR, într-o conferinţă de presă, transmite IPN.
Ana Guţu a menţionat că, odată cu semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere dintre Moldova şi UE, prin care Moldova şi-a spus ferm cuvântul că doreşte să se dezvolte după modelul european, Rusia şi-a înteţit ostilităţile, introducând embargouri şi taxe vamale la produsele moldoveneşti.
„PLR consideră că Republica Moldova trebuie să-şi definească foarte clar relaţiile cu Federaţia Rusă. În primul rând, trebuie constatată răcirea acestor relaţii în urma deciziilor unilaterale ale Rusiei. Guvernul trebuie să răspundă şi să introducă taxe vamale pentru produsele ruseşti. Trebuie iniţiată procedura de ieşire a Republicii Moldova din spaţiul CSI şi PLR a depus un proiect de lege în acest sens. De asemenea, în Moldova continuă propaganda rusească şi, din punct de vedere tehnic, ar fi posibilă înlocuirea emisiunilor informative şi de dezbateri prin care se face propagandă cu emisiuni autohtone”, a subliniat Ana Guţu.
Referindu-se la vizita lui Dmitri Rogozin în Moldova, co-preşedintele PLR a remarcat că este inadmisibil ca un oficial rus, care a luptat împotriva poporului moldovenesc în războiul de la Nistru şi care a încercat să transporte ilegal acte precum că regiunea transnistreană este aparte de Republica Moldova, să vină în vizită în ţară şi să fie primit de înalţii oficiali. „PLR consideră că Republica Moldova trebuie să se axeze pe agenda sa europeană”, a accentuat politicianul.
Ana Guţu a adăugat că atitudinea PLR ar fi trebuit să fie atitudinea întregii coaliţii de guvernământ, nu doar a unei componente. Cât priveşte proiectul de lege privind ieşirea Moldovei din CSI, Ana Guţu susţine că nu există voinţă politică pentru a-l promova în Parlament.