Ploile abundente fac grâul care s-a copt să încolţească în spic

Ploile din ultima perioadă au făcut ca, pe alocuri, unde grâul s-a copt deja, acesta să încolţească în spic. Cu toate acestea, expertiza recent efectuată de către Asociaţia producătorilor de cereale a arătat că încă nu a fost afectată grav calitatea grânelor. Preşedintele Asociaţiei, Nicanor Buzovoi, a declarat pentru IPN că dacă ploile abundente vor continua să cadă boabele vor încolţi în spic.

Nicanor Buzovoi spune că ploile vor duce la scăderea volumului de gluten din cereale, iar calitatea acestora va scădea. Or, elasticitatea unui aluat frământat din făina cerealelor este dată de către gluten. Proteinele care formează glutenul sunt responsabile de existenţa sau inexistenţa acestei proprietăţi a aluatului. O cantitate mai mică de gluten va face aluatul mai puţin elastic.

Potrivit Agenţiei „Novîi Region”, şi administraţia din Tiraspol remarcă faptul că din cauza ploilor va fi afectată calitatea grâului şi orzului, recoltarea cărora  abia a început. Specialiştii din regiune susţin că nivelul de gluten în cereale până la ploi era de 22-24%, iar după ploi acesta va fi maximum de 20%.

În toamna 2012, au fost semănate peste 325 mii ha de grâu. Până la ploile abundente, agricultorii erau foarte optimişti vizavi de recolta la grâu şi se aşteptau că aceasta va fi aproape dublă faţă de anul trecut.

Până acum secerişul a început doar în raioanele de sud ale ţării. În mare parte cerealele încă nu s-au copt, tulpina lor fiind încă prea verde pentru a fi recoltată. Meteorologii prognozează că ploile contenesc până joi, 11 iulie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.