Plecarea unui deputat din PDM este gravă, sunt posibile şi alte plecări, opinii

Plecarea deputatului Iurie Bolboceanu din fracţiunea Partidului Democrat în Parlament, dar şi din formaţiune, a deschis parantezele asupra unei enigme, dar este grav dacă parlamentarul a părăsit şi coaliţia de guvernământ. Partidele se pregătesc de alegeri şi sunt foarte probabile şi alte plecări. Despre aceasta au vorbit invitaţii emisiunii „Politica” de la TV7, transmite IPN.

Analistul politic Oazu Nantoi a spus că dacă Iurie Bolboceanu a plecat doar din partid, atunci sunt probleme interne ale formaţiunii. „Pentru mine este important ca politicienii să nu distrugă Guvernul, să semneze Acordul de Asociere cu UE, dar în rest lasă să plece, lasă să vină, lasă să se regrupeze”, a afirmat Oazu Nantoi.

Anatol Ţăranu, analist politic, a spus că plecarea lui Iurie Bolboceanu este o problemă pentru PDM. „Plecarea lui Bolboceanu mai degrabă arată că în interiorul fracţiunii şi a partidului există probleme. Eu am vorbit cu domnul Bolboceanu, mi-a spus despre lipsa comunicării cu conducerea partidului. Nu cred să-l regăsim în altă fracţiune”, a opinat analistul.  

Juristul Ion Dron spune că plecarea lui Iurie Bolboceanu rezolvă enigma declaraţiilor anterioare ale deputaţilor democraţi că cineva încearcă să-i cumpere. „Unii deputaţi au declarat că au refuzat să fie cumpăraţi. PDM a aruncat această bombă pentru noi, adică cineva încearcă să cumpere deputaţi. De fapt, Bolboceanu nu se mai regăseşte în echipă”, a subliniat Ion Dron.

Jurnalistul Ernest Vardanian intuieşte că Iurie Bolboceanu a decis să plece din partid din considerente interne, şi-a dat seama că nu are ce căuta în PDM. „Imaginea partidului este afectată mai grav, îi scade popularitatea. Şeful de facto al partidului, Vlad Plahotniuc, are cel mai înalt antirating. Probabil că a înţeles că nu are rost să se ţină de un partid cu un viitor vag”, a remarcat Ernest Vardanian.

Analistul politic, Igor Boţan, a subliniat că deputatul a avut curajul să spună că părăseşte partidul, dar nu a avut curajul să explice de ce. „PDM a promis că anual va mări pensia cu 25%, el trebuia să spună că este al 4-lea an de guvernare, iar pensia nu a fost mărită. Cred că s-au început pregătirile pentru alegeri, a înţeles că nu mai are loc în garnitura care urmează să fie propusă. PDM din interior este un mozaic din grupuri de oameni cu interesele lor. Cred că astfel de cazuri vor mai avea loc, partidele îşi pregătesc nu doar platformele, ci şi listele eledtorare”, a încheiat Igor Boţan.

Deputatul Iurie Bolboceanu a anunţat joi, 6 martie, că părăseşte fracţiunea PDM şi partidul, spunând că s-a dezamăgit în politica moldovenească. Fracţiunea rămâne cu 15 mandate în Parlament. Iurie Bolboceanu face parte din grupul deputaţilor neafiliaţi.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.