PLDM nu va participa la alegerea preşedintelui RM
Deputaţii Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) nu vor participa la alegrea preşedintelui RM. Declaraţia aparţine liderului formaţiunii, Vlad Filat. Acesta a spus în cadrul unei conferinţe de presă sâmbătă, 25 aprilie, că decizia a fost luată în unanimitate de membrii Consiliului Politic Naţional al PLDM, care şi-a desfăşurat lucrările în aceeazi zi, transmite Info-Prim Neo.
„Am deplină încredere în colegii mei deputaţi”, a spus Vlad Filat, precizând totodată că PLDM va participa la prima şedinţă a legislativului, care va avea loc la 5 mai. Filat a spus că prin această decizie politică, PLDM îşi reconfirmă poziţia anunţată anterior, precum că alegerile din 5 aprilie aufost fraudate.
De asemenea, liderul liberal-democrat a spus că nu este de acord cu afirmaţia preşedintelui în exerciţiu al RM, potrivit căruia „după vizitele mai multor oficiali europeni la Chişinău, Moldova a depăşit criza politică în care s-a pomenit după evenimentele din 7 aprilie”. „Nu este chiar totul clarificat”, a precizat acesta, menţionând că „vizitele reprezentanţilor organismelor internaţionale în Moldova din ultimele zile se datorează acţiunilor consolidate şi energice ale opoziţiei”.
Filat a declarat că acestea vor continua şi în zilele următoare, inclusiv sâmbătă, când opoziţia se întâlneşte cu Thomas Hammarberg, comisarul Consiliului Europei (CoE) pentru Drepturile Omului. Preşedintele PLDM a mai adăugat că la invitaţia organismelor internaţionale, în următoarele zile colegii săi vor întreprinde deplasări în mai multe capitale europene, pentru a informa despre situaţia din RM.
Filat a mai spus că rezoluţia referitoare la situaţia din RM de după alegeri pe care Parlamentul European o va adopta la următoarea şedinţă plenară va conţine recomandări pe alocuri dure, lucru care „va influenţa categoric relaţiile dintre RM şi EU”. „Din păcate, nici Voronin, nici toţi comuniştii luaţi împreună nu au înţeles până în prezent că România este ţară membră a UE şi orice atac la adresa acesteia este perceput ca unul la adresa sistemului în general”, a declarat Filat. Potrivit lui, oficialii europeni se întreabă „cum de autorităţile de la Chişinău nu înţeleg că proiectele UE în Moldova pot fi implementate numai prin intermediul României”.
Referindu-se la faptul că, în urma vizitei de vineri, 24 aprilie, a lui Javier Solana, secretarul general al Consiliului UE, autorităţile centrale au acceptat ca şi opoziţia să facă parte din comisia de stat creată prin decret prezidenţial pentru a elucida cauzele şi consecinţele evenimentelor care au avut loc la Chişinău la 7 şi 8 aprilie, Vlad Filat a spus că opoziţia va decide singură dacă va face sau nu partea din comisie. Acesta a menţionat că din comisie trebuie să facă parte şi reprezentanţi ai organismelor internaţionale şi ai presei libere, iar problema audiovizualului public devine una principială şi o precondiţie „cap de afiş” care trebuie discutată de toate părţile.