Asupra aleşilor locali liberal-democraţi s-ar exercita presiuni, care ar veni de la cei care au creat majoritatea parlamentară. Reprezentanţii Partidului Liberal Democrat au declarat sâmbătă, 6 februarie, după întrunirea aleşilor locali ai formaţiunii, că aceştia sunt ameninţaţi că nu vor primi bani pentru salarii şi alte plăţi sociale, dacă nu părăsesc partidul sau nu semnează declaraţii prin care condamnă decizia conducerii formaţiunii de a pleca în opoziţie, transmite IPN.
Valeriu Streleţ, liderul interimar al formaţiunii politice a comunicat că această întrunire cu colegii primari şi consilierii raionali a fost convocată, deoarece aceştia sunt categoria cea mai reprezentativă, care sunt în permanentă comunicare cu cetăţenii. Politicianul a remarcat că s-a dorit să se vadă cum califică aleşii locali învestirea acestui Guvern şi cum văd viitorul partidului pe motiv că au fost lansate pregătirile de Congres.
„Am evaluat şi perspectivele de obstrucţionare a primăriilor conduse de liberal-democraţi, în special în ceea ce ţine de repartizarea banilor publici. Am adoptat o declaraţie în care am confirmat unitatea şi solidaritatea membrilor partidului, mai ales că aleşii locali rămân a fi ţinta unor atacuri şi a unor tentive de a-i corupe şi a-i determina să părăsească partidul. Dar absoluta majoritate a primarilor aleşi rămân în rândurile partidului”, a specificat Valeriu Streleţ.
Vadim Pistrinciuc, vicepreşedinte al PLDM, a remarcat că liberal-democraţii sunt profund indignaţi că „cei care au format majoritatea parlamentară” recurg la practici de a şantaja autorităţile publice locale că nu vor primi resurse, inclusiv pentru salarii, dacă nu vor semna tot felul de declaraţii precum că părăsesc partidul sau condamnă acţiunile acestuia.
„Noi le transmitem să înceteze astfel de acţiuni, căci nu le vom lăsa fără răspuns. Vom picheta instituţiile publice, vom transmite mesaje partenerilor externi. Le recomandăm să curme orice practică de a şantaja autorităţile locale şi să înceteze să folosească instituţiile statului pentru a face presiuni ca aceştia să părăsească partidul”, a menţionat liberal-democratul.
PLDM a decis să se retragă în opoziţie după ce s-a creat majoritatea parlamentară care l-a propus la funcţia de premier pe democratul Pavel Filip. Opt deputaţi liberal-democraţi au votat pentru noul Guvern.