PLDM califică drept productivă sesiunea de primăvară-vară 2014

Sesiunea de primăvară-vară 2014 a fost una productivă. Deputaţii PLDM au înregistrat personal, sau împreună cu parlamentarii din cadrul altor fracţiuni, 58 de iniţiative legislative. O bună parte din acestea sunt deja în vigoare şi produc efecte care pot fi sesizate de cetăţenii Republicii Moldova, a menţionat într-o conferinţă de presă liderul fracţiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleţ, transmite IPN.

Valeriu Streleţ a accentuat că unul dintre cele mai importante acte legislative examinate de Parlament de la adoptarea Constituţiei încoace este ratificarea Acordului de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

Dintre iniţiativele legislative cu impact major pentru cetăţeni, preşedintele fracţiunii PLDM a menţionat instituirea mecanismului juridic de protejare a angajaţilor în cadrul întreprinderilor de stat sau municipale care au intrat în proces de insolvabilitate. Un alt proiect menţionat se referă la includerea obligatorie pe listele de candidaţi pentru alegerile parlamentare şi locale a cel puţin 30% femei, adoptat în lectura I.

Liderul fracţiunii PLDM a mai enumerat proiectul privind acordarea statutului de municipiu pentru oraşele Cahul, Orhei, Soroca şi Ungheni, de asemenea, votat  în prima lectură; obligarea autorităţilor publice de a oferi anual locuri pentru stagii de practică cel puţin 10% din efectivul de personal. Un alt proiect se referă şi la modificarea şi completarea Codului audiovizualului care presupune asigurarea transparenţei acţionariatului în mass-media etc.

Liberal-democratul a subliniat şi câteva rateuri ale sesiunii curente, între care respingerea proiectului de lege cu privire la renunţarea parţială la imunitate a parlamentarilor, din cauza absenţei unor deputaţi şi împotrivirii opoziţiei din Legislativ.

Valeriu Streleţ şi-a exprimat speranţa că, atât în sesiunea ce urmează, cât şi în următorul mandat va fi examinat şi adoptat pachetul de acte legislative necesar pentru ca Republica Moldova să-şi atingă obiectivul major, cel de a fi parte a marii familii europene. „Acest lucru înseamnă mai multe perspective pentru cetăţeni, un viitor asigurat, şi, totodată, o altă calitate a vieţii aici în ţară, la noi acasă. Pentru aceasta avem încă mult de muncit, însă prin eforturi şi cu responsabilitate putem face Europa aici acasă, prin implicarea tuturor”, a Valeriu Streleţ.

Următoarea sesiune de toamnă-iarnă va începe pe 5 mai.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.