Platon către oficiali UE: Împărtășesc îngrijorarea privind lipsa investigării laundromatului

Veaceslav Platon a expediat o scrisoare adresată reprezentantului oficial al UE pentru politica externă, Peter Stano, și șefului Delegației UE în Moldova, Peter Michalko. „Împărtășesc îngrijorarea dumneavoastră în legătură cu lipsa unui progres în investigarea cazului de rezonanță numit generic „laundromatul rusesc”, menționează Platon în scrisoare, transmite IPN.

„Într-adevăr, organele de drept din Moldova se confruntă cu imposibilitatea de a obține informații din Federația Rusă privind originea resurselor financiare tranzitate. Prin urmare, această investigație bate pasul pe loc. Dar Moldova a fost doar o verigă din acest lanț. Cea de-a doua verigă a fost Letonia, țară membră a Uniunii Europene. Mai mult decât atât, destinatarii finali ai resurselor financiare obținute fraudulos, după cum s-a relatat în presă, sunt întreprinderi și organizații din Germania, Franța, Italia, Marea Britanie. Este extrem de important de a obține informații despre semnificația economică a operațiunilor, fezabilitatea și scopul final, anume de la beneficiarii resurselor”, precizează Veaceslav Platon în scrisoare.

Potrivit lui, toate acestea pot fi obținute doar în cadrul unor proceduri penale desfășurate în țările enumerate de el. „Trezește nedumerire faptul că nici după șase ani, aceste țări așa și nu au demarat anumite proceduri în acest caz. Ori, anume ele au devenit beneficiarii principali ai veniturilor presupus infracționale”, susține Platon.

Acesta afirmă că este gata să ofere suportul necesar organelor de anchetă din Germania, Franța, Italia, Marea Britanie și Letonia și că este gata să fie audiat în orice calitate – de învinuit, martor sau victimă. „Rog cu insistență să vă implicați în proces și să notați procuraturilor din țările indicate asupra inadmisibilității unei atitudini neserioase în privința unor crime precum „laundromatul”. Lipsa reacției organelor de drept din țările UE va demonstra lipsa de perspectivă și inutilitatea investigației, va servi drept temei pentru colegii din Moldova să se descurajeze și să simtă inutilitatea eforturilor lor pe fundalul indiferenței colegilor lor europeni”, notează Platon.

Veaceslav Platon a fost reținut în iulie 2016. În aprilie 2017, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, l-a condamnat la 18 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în cauza devalizării cu 800 de milioane de lei a Băncii de Economii. În decembrie 2017, Platon a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru că ar fi încercat să scoată, în 2016, când se afla în arest, sume de bani din câteva firme de asigurări la care era acționar majoritar. Inculpatul ar fi cerut pentru această operațiune sprijinul unor mascați „Pantera”. La 30 ianuarie anul curent, Curtea de Apel Chișinău a casat decizia din decembrie 2017, prin care Veaceslav Platon a fost condamnat la 12 ani de pușcărie, cauza urmând să fie transmisă la rejudecare. Pe 18 mai anul curent, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat că dosarul în privința cetățeanului Veaceslav Platon, legat de devalizarea BEM, a fost falsificat în totalitate și în acest sens va fi inițiată procedura de revizuire a sentinței. Procurorul a declarat că unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului este Vlad Plahotniuc. Magistrații au dispus pe 15 iunie, suspendarea imediată a executării sentinței Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 20 aprilie 2017, emisă în privința lui Veaceslav Platon, prin care acesta a fost condamnat la 18 ani închisoare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.