93% dintre moldoveni oferă în anumite condiţii plăţi informale medicilor şi altor angajaţi din sectorul medical. Anual suma acestor plăţi se ridică la peste 2 miliarde de lei. Oamenii recompensează financiar medicii în pofida faptului că sunt asiguraţi cu poliţă medicală şi beneficiază de servicii gratuite. Despre aceasta a menţionat directorul Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, Mircea Buga, în cadrul Forumului Naţional de Sănătate, care s-a desfăşurat la Chişinău, transmite IPN.
Mircea Buga a specificat că plăţile informale constituie 40% din toate plăţile din sistemul de sănătate. Mulţi dintre pacienţii care plătesc neformal medicilor nici nu au venituri, ei procură medicamente şi se tratează din remitenţe.
„Subiectul cel mai sensibil sunt plăţile neformale. Să o spunem pe şleau: corupţia din sistemul de sănătate este o problemă. Pacienţii când pleacă la spital plătesc infirmierelor, medicilor în buzunar anumite plăţi, iar aceste plăţi sunt efectuate de 93% din numărul total de pacienţi. Acest lucru este o crimă la adresa reformei iniţiate în domeniul de sănătate şi o discreditare a tuturor lucrurilor care se fac în domeniu”, a spus Mihai Buga.
Şi ministrul sănătăţii, Andrei Usatâi, a recunoscut că 80% din cetăţenii care vin în audienţă se plâng de plăţile neformale pe care trebuie să le ofere medicilor. „Trebuie să acordăm mai multă atenţie acestor subiecte spinoase despre care toţi ştim că există”, a spus ministrul. Andrei Usatâi a adăugat că persoanele care vin în audienţă să plâng pe faptul că au poliţă de asigurare medicală obligatorie şi totuşi achită neoficial pentru serviciile medicale. Oficialul le-a transmis medicilor mesajul că pe viitor autorităţile vor înăspri măsurile pentru medicii care încurajează pacienţii să le ofere plăţi informale.