Platforma pentru Îmbătrânire Activă a lansat Raportul de monitorizare a măsurilor întreprinse de autoritățile publice în timpul pandemiei de COVID-19 și situația persoanelor vârstnice, într-o conferință de presă desfășurată la 23 septembrie 2020.
Scopul monitorizării a fost de a stabili dacă persoanele vârstnice au beneficiat de suportul necesar din partea autorităților publice, dar și în ce măsură au avut acces persoanele vârstnice la serviciile publice de care au avut nevoie pe timp de pandemie.
Membrii Platformei au monitorizat atât acțiunile de pregătire a sistemului național pentru situații de urgență în sănătate publică, precum și acțiunile de combatere a răspândirii pandemiei de COVID-19 și suportul persoanelor vârstnice ca grup cu risc sporit de infectare.
Drept urmare, autorii raportului au constatat că „sistemul național a fost parțial pregătit pentru urgențele de sănătate publică. Cu toate acestea, a contat decisiv viteza și eficiența măsurilor de prevenire și combatere a infecției de COVID-19 aplicate de instituțiile de stat”, a menționat Cristina Railean, Secretara Platformei pentru Îmbătrânire Activă. O parte din măsurile dispuse de autoritățile publice au avut efect pozitiv și au contribuit la ameliorarea situației persoanelor vârstnice. Printre aceste măsuri se numără distribuirea la domiciliu a pensiilor, alocațiilor sociale, oferirea de consultații medicale telefonice, prelungirea din oficiu a gradului de dizabilitate, campanii de informare privind COVID-19, afișate informații cu date de contact ale persoanelor cheie din localitate.
O altă parte a măsurilor de impuse de stat au fost contraproductive și au avut ca efect înrăutățirea situației și calității vieții persoanelor vârstnice. Printre aceste măsuri se numără interdicția de a părăsi domiciliul pentru persoanele cu vârsta 63+, amenzi în valoare disproporționat de mare pentru nerespectarea restricțiilor, reducerea timpului lucrătorilor sociali petrecut la domiciliul vârstnicilor). Aceste măsuri pe lângă faptul că au efecte negative asupra stării morale și fizice a persoanelor vârstnice, mai și contribuie la decredibilizarea întregului pachet de măsuri impuse de autorități și provoacă nerespectarea măsurilor cu efect pozitiv.
Reieșind din analiza măsurilor întreprinse de autorități, care au afectat grupul de vârstnici, dar și a consultărilor cu populația vârstnică și cu specialiștii care contactează în activitatea lor cu persoanele vârstnice, au fost formulate o serie de constatări privind impactul COVID-19 asupra persoanelor vârstnice. „Reieșind din situația pe care am analizat-o în 3 raioane, Edineț, Strășeni și Ștefan Vodă, am constatat că cea mai mare problemă cu care se confruntă persoanele vârstnice în timpul pandemiei este izolarea socială. Circa 19% din respondenții din cele 3 centre raionale au stat în casă sau în ogradă și nu au ieșit deloc în primele 3-4 luni de pandemie”, a menționat Veronica Mocan, Managera Centrului Multifuncțional Tudora din cadrul AO Concordia.
Pentru alte constatări ale raportului de monitorizare privind situația vârstnicilor din timpul pandemiei, poate fi consultat sumarul raportului.
Platforma pentru îmbătrânire Activă este formată din 18 organizații membre, misiunea cărora este apărarea intereselor persoanelor în vârstă și contribuirea la asigurarea integrării necesităților acestui grup în politicile publice. Secretariatul Platformei este asigurat de AO HelpAge International Moldova.
Raportul a fost elaborat în cadrul proiectului „Integrarea îmbătrânirii active în politicile publice în Republica Moldova”, implementat de HelpAge International și Platforma pentru Îmbătrânire Activă, cu suportul Fundaţiei Est-Europene în parteneriat cu Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia.
Platforma pentru Îmbătrânire Activă
_________
DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.