Platforma Naţională a Parteneriatului Estic, îngrijorată de lipsa transparenţei în legislativ

Membrii Platformei Naţionale a Parteneriatului Estic au semnat o declaraţie prin care şi-au exprimat îngrijorarea faţă de lipsa de transparenţă în luarea deciziilor în legislativul de la Chişinău. În declaraţie se spune că schimbarea rapidă a modului de desemnare a procurorului general, cu evitarea regulilor transparenţei decizionale, trezeşte îngrijorare şi nedumerire, transmite IPN.

Reprezentanţii societăţii civile susţin că numirea procurorului general în condiţiile lipsei de transparenţă creează premise pentru ca reforma acestei instituţii să nu fie înţeleasă şi susţinută de populaţia ţării.

În declaraţie se mai menţionează că modificarea în regim de urgenţă şi fără iniţierea unei discuţii cu societatea civilă a sistemului electoral creează condiţii pentru proliferarea corupţiei politice, restrânge şansele de accedere în legislativ a partidelor mici, limitează dreptul de participare la viaţa politică a cetăţenilor activi aflaţi peste hotarele ţării care contribuie la bunăstarea acesteia.

Reprezentanţii societăţii civile consideră că evenimentele din ultima perioadă confirmă faptul capturării structurilor de stat de către interesele private ale câtorva persoane, ceea ce periclitează imaginea Republicii Moldova, prezintă un pericol pentru dezvoltarea democratică a acesteia şi este un obstacol în parcursul european al ţării.

Platforma Naţională a Parteneriatului Estic reprezintă o platformă a organizaţiilor neguvernamentale din ţările Parteneriatului Estic. Platforma a fost creată cu scopul de a asigura transparenţa procesului care conduce la instituirea Forumului Societăţii Civile în cadrul Parteneriatului Estic.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.