Membrii Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic condamnă ferm agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei și a normelor dreptului internațional. Războiul nu poate fi un mijloc de soluționare a disputelor internaționale și trebuie oprit, se arată într-o declarație a Platformei, transmite IPN.
„Cerem Federației Ruse să înceteze imediat și fără precondiții operațiunile militare și să-și retragă forțele armate de pe teritoriul Ucrainei. Facem apel către comunitatea internațională să întreprindă de urgență toate acțiunile care se impun de normele dreptului internațional pentru oprirea imediată a agresiunii Rusiei, cu implicarea Belarus, împotriva Ucrainei și revenirea la soluționarea conflictului pe cale pașnică. Răspunsul comunității internaționale trebuie să includă măsuri de descurajare și sancționare a statului agresor, dar și de susținere a autorităților ucrainene”, a menționat Adrian Lupușor, facilitator național al Platformei, la o conferință de presă de la IPN.
Membrii Platformei se solidarizează cu poporul Ucrainei și salută reținerea manifestată de autoritățile ucrainene și disponibilitatea acestora de a căuta soluții diplomatice. Totodată, membrii Platformei fac apel către organizațiile internaționale ONU, OSCE, Consiliul Europei, NATO, UE, și statele sale membre, SUA, Turcia, Marea Britanie, Canada, Elveția și alte state partenere să ofere suport imediat Republicii Moldova în gestionarea situației umanitare de criză și în monitorizarea situației de securitate.
„Facem apel către autoritățile Republicii Moldova să asigure informarea continuă a populației privind măsurile luate la nivel național în contextul situației excepționale anunțate. Încurajăm autoritățile Republicii Moldova să întreprindă de urgență acțiuni prompte de securizare a spațiului informațional al Republicii Moldova, inclusiv prin limitarea propagandei și dezinformării din partea Kremlinului și a instrumentelor sale de influență în Republica Moldova. Solicităm instituțiilor mass-media din Republica Moldova să se abțină de la distribuirea propagandei, a știrilor false, să combată dezinformarea și să relateze corect și responsabil despre criza din regiune, utilizând sursele oficiale de informare”, a subliniat Adrian Lupușor.
În același timp, membrii Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic cheamă cetățenii Republicii Moldova și toate forțele politice la unitate, coeziune, solidaritate, calm și responsabilitate în această situație excepțională în regiune și în Republica Moldova. „Ne exprimăm disponibilitatea de a oferi asistența și expertiza necesară în efortul autorităților naționale de gestionare a situației excepționale în cooperare cu partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova”, a adăugat facilitatorul național al Platformei.
Valeriu Pașa, membru al Comunității WatchDog.MD, a îndemnat oamenii să păstreze calmul. În prezent nu este timp pentru politică și dezbateri, iar oamenii trebuie să fie uniți, să asculte și să facă ceea ce spun reprezentații puterii centrale de la Chișinău și să nu creadă știrilor false, a menționat Valeriu Pașa.
Igor Boțan, directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, a subliniat că, „în aceste momente de criză, înțelegem cu toții că lumea, de la ora 5.00 dimineața astăzi, a pășit într-o nouă fază, extrem de periculoasă, provocată de agresiunea Federației Ruse împotriva poporului prieten ucrainean”. „În aceste circumstanțe, ținând cont de faptul că ne așteaptă o situație complicată, dificilă, îndemn ca noi toți cetățenii, individual și în comunitate, să fim solidari în interiorul țării și solidari cu poporul ucrainean”, a adăugat Igor Boțan.
Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic întrunește circa 100 de organizații neguvernamentale.