Platforma de Parteneriat pentru Moldova se va întruni pe 17 septembrie

Platforma de Sprijin pentru Moldova, care devine Platforma de Parteneriat pentru Moldova, urmează să se întrunească pe data de 17 septembrie. Despre aceasta a anunțat președinta Maia Sandu la conferința susținută alături de cancelarul german Olaf Scholz, care a efectuat miercuri o vizită de lucru la Chișinău, transmite IPN.

„Germania, alături de Franța și România, este co-fondatoarea Platformei de Sprijin pentru Moldova, o inițiativă care a contribuit semnificativ la consolidarea capacității noastre de a face față provocărilor din ultimii 3 ani. Această platformă, care acum devine Platforma de Parteneriat pentru Moldova, se va întruni pe 17 septembrie”, a notat șefa statului.

Potrivit ei, parteneriatul moldo-german se extinde și asupra domeniilor esențiale de securitate, unde sprijinul Germaniei este crucial. Președinta a spus că Moldova își consolidează reziliența în fața amenințărilor la adresa securității naționale, Germania fiind și principalul contribuitor la Instrumentul European pentru Pace.

„Ne dorim să consolidăm în continuare relațiile economice dintre Republica Moldova și Germania. Săptămâna trecută, Ministerul Energiei a lansat prima licitație pentru capacități de producere de energie regenerabilă. Moldova este deschisă pentru toți investitorii, în acest context, invităm companiile germane, cu expertiza lor vastă în energia regenerabilă, să participe la această licitație”, susține Maia Sandu.

Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova (Moldova Support Platform) a fost o inițiativă a României, Germaniei și Franței, care urmărea generarea de asistență imediată politică, financiară și materială, precum și de expertiză aprofundată pentru procesul de reformă democratică, din partea instituțiilor și statelor membre ale Uniunii Europene, a țărilor G7, a instituțiilor financiare internaționale și organizațiilor internaționale, precum și a altor parteneri de dezvoltare.

Prima ediție a Conferinței ministeriale a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova a avut loc în Berlin, Germania, în aprilie 2022. Cea de-a doua ediție a avut loc la București, România, în 15 iulie 2022. A treia ediției a Conferinței a avut loc la Paris, Franța în noiembrie, 2022, iar următoarea a fost la Chișinău, în octombrie 2023.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.